Плодът киви ли е кръстен на птицата или обратно?
Плодът киви ли е кръстен на птицата или обратно? / ThinkStock/Getty Images
Плодът киви ли е кръстен на птицата или обратно?
82255
Плодът киви ли е кръстен на птицата или обратно?
  • Плодът киви ли е кръстен на птицата или обратно?

Плодът киви ли е кръстен на птицата или обратно?

Птицата киви обитава Нова Зеландия, латинското и име е apteryx, което означава без криле, тоест безкрила птица. Вероятно безкрилото пиле е дошло в Нова Зеландия от Австралия. Но в Австралия вече кивита няма. Те са се запазили само на съседния голям остров, макар че не им е лесно-такива едни тантурести и безкрили. Маорите са ги пазели, защото са ги смятали за същества, директно закриляни от Tane Mahuta -бога на горите и птиците. И макар че кивитата имат много врагове, все пак са успели да се запазят. А враговете им са белки, кучета, по-късно котките и други подобни животни. На езика на маорите киви не означава нищо. Предполага се, че е дума, която наподобява звука, издаван от животните. Има и други, по-незначителни теории, на които сега няма смисъл да обръщаме специално внимание.

Плодът киви (Actinidia deliciosa) е вид покритосеменно растение, което външно прилича на птицата-кафяво е, има мъх и е със същата обла форма. Оригиналното му име е юнг тау. Звучи ви азиатско, вероятно китайско, и е абсолютно правилно. Кивито е азиатски плод и до XX век почти не е напускало пределите на Азия. Става сравнително популярно по време на Втората световна война, когато европейците и американците са започнали да познават по-масово със ядивните варианти, понеже има и неядивни варианти. По онова време е известно под името мелонет. Семена от мелонет достигат до Нова Зеландия в края на 30-те години на XX век, вероятно и по-рано, но оттогава започва и по-сериозното отглеждане . Едва през 1962 година обаче Джак Търнър-производител и вносител на плодове, забелязва приликата между плода и птицата и нарича мелонета киви.

Ето ви отговора и на въпроса. Птицата дава името на плода. А връзката между двете кара кивито да се превърне не само в националния животински символ на на Нова Зеландия, но и на плодовия, понеже Нова Зеландия започва масово производство, най-вероятно водена от патриотизъм. Нищо, че плодът е азиатски. Днес обаче Нова Зеландия е едва на второ място по производство на кивита, на трето е Чили, на четвърто- Гърция, пето-Франция, шесто- Иран. А кои са на първо място? Това е Италия. Най-много кивита произвежда Италия. Иначе, що се отнася до птиците, Нова Зеландия продължава да се едноличен лидер.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате