Защо мъжете не носят обувки с токчета?
Защо мъжете не носят обувки с токчета? / ThinkStock/Getty Images
Как са се появили токчетата?
82234
Как са се появили токчетата?
  • Как са се появили токчетата?

Защо за жените е нормално да носят токчета, за да изглеждат по-високи, а мъжете нямат право на такива височинни трикове?

Искате да кажете, защо и мъжете не носят токчета? Ами всъщност векове наред са носели, но само определен тип мъже и то, противно на очакванията, не най-женствените, а най-мъжествените. И това в началото е нямало нищо общо с височината. Ето каква е цялата история.

Токът на обувката е важен ортопедичен детайл, повдига стъпалото. Разбира се, това трябва да е в рамките на нормалното, за да не натовари прекалено много пръстите в преданата част и ходенето да се превърне в проблем. Днес всяка обувка има ток, дори домашните пантофи. Високият ток обаче е станал предимно женски аксесоар, защото повдига, издължава кракът и придава елегантност на силуета. Да не говорим, че е секси.

Сравнително по-високи токове при мъжете имат само така наречените каубойски ботуши. А защо е така? Има практическа роля. Това помага да се задържиш по-добре на стремената на седлото и да се изправиш, без кракът ти да се хлъзне. Това е направило впечатление дълго преди да има каубои. Още в Персия бойците на кон са имали характерна издаденост на петата на обувката, подобна на високо токче. Шах Абас I, персийският владетел от XVI е имал най-голямата кавалерия в света и тя е била много силна, защото ездачите се изправяли на стремената на конете и така са стреляли, не седнали. А изправени са пазели равновесие, като са се закантвали с ток на стремената.

През 1599 година Абас Велики изпраща първите персийски посланици до Европа, а именно в Русия, Германия и Испания. В местните дворове са впечатлени от бойците, които ходят със специални обувки с високи токове. Това изглеждало много величествено, мъжествено, а и някак екзотично. Следващите няколко десетки години този вид обувки са известни в Европа, но все още не са популярни. Лека-полека обаче те стават модни и за да се прави разлика между висшата класа и простолюдието, токовете на благородниците стават все по-високи, най-вече на мъжете, не толкова на жените. Луи XIV става прочут със своите огромни червени токове, поради простата причина ,че е бил висок само 1.63 м. Ето как от боен атрибут, токовете стават властови атрибут.

Французите първи ги възприемат, после навлизат и в Англия, където на коронацията си Чарлз II носил огромни токове, макар да бил висок и без тях 1.85 м. Мъже, жени, деца всички започнали да насят подобни обувки. След Просвещението обаче високият ток започнал да минава за глупашки и надут. След средата на XVIII век мъжете вече не го носели, а след Френската революция и жените спрели. Едва XIX век високият ток се завърнал, като част от дамската мода.

С новото разкрепостяване на нравите токчетата се превърнали в аксесоар с голяма атрактивност и завидна еротична стойност. Токът бил окончателно откраднат от мъжете. Както разбирате, пътят му от персийските кавалеристи, през европейските кралски дворове, та до ден днешен не е кратък. Но токът все още означава екзотика, елегантност и готовност за бой. И всяка жена, която го обуе, е тръгнала на нещо като военен поход.

Е, колкото и женски атрибут да е, лично ние, когато видим някоя дама да се мъчи върху високи токове, все се сещаме неволно за древните ирански конници. Вероятно и те са ходели по този начин. Кой знае?

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате