Осъдиха на пробация бивш кмет заради мнима буря
Осъдиха на пробация бивш кмет заради мнима буря / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Осъдиха на пробация бивш кмет заради мнима буря
82162
Осъдиха на пробация бивш кмет заради мнима буря
  • Осъдиха на пробация бивш кмет заради мнима буря

Апелативният съд във Варна постанови осъдителна присъда за бивш кмет, поискал средства от държавата за ремонт на шест сгради, пострадали от мнима буря. Санкцията срещу Адил Решидов от Исперих е 6 месеца пробация. Присъдата не е влязла в сила, подлежи на проверка от Върховен касационен съд. Решението е взето през септември, но вчера бе публикувано на сайта на Варненски апелативен съд заедно с мотивите към него.
Първата присъда по делото срещу Адил Решидов бе оправдателна, постанови я Окръжен съд-Разград, потвърди я и втората инстанция - Апелативен съд-Варна, но Върховен касационен съд върна делото за ново разглеждане.

Според становището на друг състав в Апелативния съд подсъдимият Адил Решидов не е имал основание през октомври 2008 г. като кмет на община Исперих да поиска от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии 365 358,86 лв. за възстановяване на шест сгради, пострадали от природно бедствие. Според магистратите щетите по кметствата в Исперих и село Лудогорци, църквата в Малък Поровец, джамията в Драгомъж, детската градина в Лудогорци и дирекция „Образование, здравеопазване, култура" в Исперих са били резултат от дългогодишно неполагане на необходимата грижа от собствениците им, а не от еднократно природно събитие.

Справка от Националния институт по метрология и хидрология показва, че на 5 октомври 2008 г., когато се твърди, че са пострадали сградите, в Исперих е валял слаб до умерен дъжд, духал е вятър със скорост около 17 м./сек., който може да счупи клони. Поражения по покриви може да донесе вятър със скорост от 20 м./сек. - отчита справката от НИМХ.
Според магистратите пари за ремонти на сградите е трябвало да се осигурят от общината, но подсъдимият е решил да използва неправомерно средствата от специалния фонд, обособен от държавата.

Апелативните съдии обаче признават, че Решидов не се е облагодетелствал лично, а е обогатил финансово Община Исперих, затова и гражданският иск за 365 358,86 лв, отправен от Областна администрация-Разград към бившия кмет е неправилно насочен към Решидов, счита съдът.

Присъдата, която магистратите във Варна постановяват, е 6 месеца пробация с две пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.
Решението обаче не е окончателно, подлежи на касационна проверка от Върховен касационен съд.

Адил Решидов в момента е общински лидер на ДПС и водач на листата с кандидати за общински съветници от политическата сила.

Други новини от Разград