2-3% от българите се ваксинират срещу грип
2-3% от българите се ваксинират срещу грип / ThinkStock/Getty Images
2-3% от българите се ваксинират срещу грип
82150
2-3% от българите се ваксинират срещу грип
  • 2-3% от българите се ваксинират срещу грип

Между 2 и 3 процента от българите са се ваксинирали против грип през миналата година, стана ясно от думите на професор Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

По данни на Световната здравна организация ежегодно грипът засяга между 5 и 10% от възрастните и 20 до 30% от децата, в резултат на което умират от 250 000 до 500 000 човека годишно.

Тази зима ни атакуват устойчиви на студ грипни вируси

У нас през тази година заболеваемостта от грип особено в началото на епидемичния сезон достига седмично до 156 на 10 000 души, като критично малък остава броят на поставените ваксини за грип, разказва проф. Кожухарова.

„Освен че ние получаваме официалната бройка на опаковките ваксини - над 180 000 за цяла година, което сметнато за населението на страната е 2.4 на сто", каза консултантът. Та сподели, че има нужда от електронен регистър на имунизациите. Ако има такъв регистър всеки ще има достъп до достъп до собствените си данни, каза тя.

Грипната епидемия ни удря в края на януари догодина

В България няма точни данни за причинената от грип смъртност, но има много проучвания, които сочат повишаване на общата смъртност по време на грипния сезон.

„Ваксинирането е най-добрата мярка на здравеопазването, която от древността до сега е измислена. По-добра няма. Какво става, като се разболее човек от грип. Отиваш и си купуваш медикаменти за температура, кашлица, след това антибиотик, после ти дават хомеопатичен препарат, който струва колкото всички други неща, взети заедно...", коментира тя и попита как може да се сравнят средствата за лекарства с тези за ваксината.

Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкия организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.