В парламента се скараха кой обича повече Русия
В парламента се скараха кой обича повече Русия / снимки: БГНЕС
В парламента се скараха кой повече обича Русия
82120
В парламента се скараха кой повече обича Русия
  • В парламента се скараха кой повече обича Русия

Парламентът два часа обсъжда и накрая отхвърли предложение за преразглеждане на политиката на санкции на Европейския съюз във връзка с конфликта в Украйна. Идеята беше внесена от социалистите.

В проекторешението, внесено от БСП, е записано, че се обявяваме против разширяването на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия. Освен това се възлага на правителството да изготви план за поетапна отмяна на санкциите.

Решението призовава да се отмени забраната за пътуване в Евросъюза на руски депутати. По време на дебата в българския парламент лидерите на БСП Михаил Миков и на Атака Волен Сидеров влязоха в спор кой повече подкрепя Русия.

„Днес е очевидно овчедушието на българското правителство за ясна позиция по този въпрос", заяви Миков.

„Всичко, което е свързано с отмяна на санкциите срещу Русия, Атака го подкрепя. Нещо повече, много преди БСП да се събуди от сън и да предложи това, което предлага, Атака го предложи на 17 март 2014 г.", коментира Сидеров.

„Въпросът днес е друг - каква роля играете днес? Вие реално обслужвате тези, които не искат в НС да се проведе истинската дискусия за отношенията с Русия, тях обслужвате, г-н Сидеров, с кресливата си русофилия, с приповдигнатия тон. Вчера внесохте военнолюбско предложение - българските граждани да се включат - с двата самолета може би и с някакви дървени пушки, в Сирия", отговори Миков на лидера на националистите.

„Вие бягате от дискусия, защото трябва да отговорите защо цяла година пречехте да се придвижи въпросът за ограничаването на санкциите. Вашите движения сега са чисто театрален етюд. Когато говорите, се сещам за статията на Кръстьо Пастухов: „Не ме изкушавайте, лицемери", продължи спора Сидеров.

Традиционно вече, депутатите започнаха работа от третия опит, след като първите два пъти нямаха нужния кворум. След като все пак успя да открие заседанието, председателят на парламента Цецка Цачева съобщи, че днес няма да има блиц-контрол.

Причината- премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите имали международни ангажименти. Протестите на БСП бяха посрещнати с обяснение, че блиц-контрол ще има, когато това е възможно.