Кражбата на дървесина възлиза на 6 млн. лв. годишно
Кражбата на дървесина възлиза на 6 млн. лв. годишно / DarikNews.bg
Кражбата на дървесина възлиза на 6 млн. лв. годишно
82053
Кражбата на дървесина възлиза на 6 млн. лв. годишно
  • Кражбата на дървесина възлиза на 6 млн. лв. годишно

Откраднатата дървесина в България годишно варира между 40 000 и 100 000 кубически метра. Това е причината в хазната да не постъпват около 6 млн. лв.

Това стана ясно от думите на Георги Костов, зам.-министър на земеделието и храните.

Днес премиерът Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и зам.-министър Костов присъстваха на представянето на въведената информационна система за издаване на превозни билети за дървесина в град Габрово.

Разработената от Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП) - Габрово информационна система е внедрена и работи успешно от месец август 2015 г. в териториалните поделения на Предприятието. СЦДП - Габрово ще дари разработката на Изпълнителна агенция по горите.

Тази система се въвежда, за да се спре нерегламентираната сеч и незаконното извозване на дървесина. Тя позволява да се извърши проследяване по номера на превозното средство.

На практика всеки може да влезе в тази система и да разбере дали става въпрос за регламентирана дейност или не.

От 1 януари 2016 година превозвачите на дървесина са задължени да използват системата, която е с държавен софтуер, за да регистрират всяка една своя дейност. На практика за тях това е безплатно.

За държавните превозвачи изискването влиза в сила още през ноември. В системата може да се влиза дори с обикновен телефон.

"Десетилетия наред в новата ни демократична история се говори как се краде дървесина, как безразборно се сече гората и как фирми на олигарси го правят", коментира премиерът Бойко Борисов.

Той поздрави министър Танева, зам.-министър Костов, екипа на земеделското министерство и предприятието в Габрово за системата, която вече работи.

"Всяко отрязано дърво може да бъде проследено от кой, как и къде е отсечено, транспортирано и дали за това е платено. Важното е, че всеки гражданин по номера на автомобила може да провери дали дейността е законна или не, като провери в системата. Сигналът веднага може да се подаде на тел. 112 или на първия срещнат патрул.

Очакваме не само да спестим милиони, а и да предотвратим контрабандата и незаконната сеч", каза още премиерът Борисов.


Как работи информационната система за издаване на превозни билети за дървесина?

Преди транспортирането, на всеки труп от строителна дървесина се поставя пластина, на която е обозначена абревиатурата на съответното държавно предприятие и уникален пореден номер. На дървата за огрев и на технологичната дървесина за преработка пластината се поставя на всеки 1 пространствен куб.м.

При натоварване на превозното средство, служител на съответното горско стопанство регистрира в информационната система превозния билет, в който са описани: номера, часа и датата на издаване, номера на позволителното за сеч, името на собственика и купувача на дървесината, номера на колата, с която се превозва, показанията на километража, името на шофьора, както и кой е издал билета.

Посочени са и пълни данни за дървесината, сред които вид, категория, сортимент, количество, от кой подотдел или временен склад е получена.

Посредством електронно мобилно устройство, свързано чрез общ софтуер, информацията ще постъпва в сървърите на Изпълнителна агенция по горите и на съответното предприятие и ще е видима на техните сайтове.

Така в реално време може да се проследи транспортирането на дървесината от мястото на отсичане до влизането й в склада или предприятието за преработка.

Въвеждането на системата за издаване на електронни превозни билети е важна стъпка за предотвратяване на нарушенията и ограничаване на незаконните дейности в горите.