Горещи политически страсти в последната неделя на август
Горещи политически страсти в последната неделя на август / снимка: БГНЕС
Горещи политически страсти в последната неделя на август
81456
Горещи политически страсти в последната неделя на август
  • Горещи политически страсти в последната неделя на август

Горещи политически страсти и подготовка за местните избори в последната неделя на август. Началото поставиха от АБВ, които внесоха документи в Централната избирателна комисия за участие в местния вот. Формацията ще издигне близо 180 кандидати за кметове.

Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков също регистрира партията в ЦИК и заяви, че за първи път формацията ще се яви самостоятелно на избори.

В следобедните часове стана ясно, че само три партии от Реформаторския блок - ДСБ, БЗНС и „Народна партия свобода и достойнство” са потвърдили, че ще се явят заедно на местните избори. Междувременно от БСП се похвалиха, че 20% от кандидат-кметовете им са жени.

След като АБВ се регистрира в ЦИК за участие в изборите през есента, зам.-председателят на партията Румен Петков обяви, че формацията си поставя за цел да събере 200 000 гласа в местните избори. Към момента не са ясни номинациите в София град, Хасково, Кърджали, Варна, Видин и Ловеч.

По отношение на националния референдум, който също ще се проведе на 25 октомври Петков коментира: „Ние взехме решение, с което се обявяваме с позиция „да” по гласувания от Народното събрание референдум. С тази позиция  ще се регистрираме в ЦИК в следващите дни”, каза Петков.

„България без цензура” няма да участва в коалиции на предстоящия местен вот, обяви лидерът Николай Бареков. Той постави партията като трета сила в София, където кандидат-кмет е Мария Календерска и допълни, че ББЦ ще бъде в челната петица на национално ниво.

„Нашата цел е да имаме поне 20 общински кмета, избрани с регистрацията на ББЦ. В София, ние хвърляме много усилия в големите градове, издигаме Мария Календерска, която е знаково лице на нашата партия. Мой основен персонален политически опонент е ясно кой е - Бойко Борисов”, коментира Бареков.

Въпреки че само три от петте партии в Реформаторския блок са си стиснали ръцете за съвместно участие в изборите. Лидерът на ДСБ  и съпредседател на Блока Радан Кънев е категоричен, че разкол в дясното няма да има. Той коментира, че от ГЕРБ канили представители на РБ да се явят като кандидати за кметове от партията на Бойко Борисов.

Цветан Цветанов се обажда средно на трима-четирима наши лидери да им предлага да бъдат кандидати на ГЕРБ и на още толкова да ги моли да не се кандидатират срещу ГЕРБ”, съобщи той. 

41 жени от БСП са избрани за кандидат- кметове на общини. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет на Левицата. Днес са утвърдени номинациите на 139 души, в това число кандидатите за кметове на общини в девет областни центъра, между които Анелия Клисарова за Варна и Георги Гергов за Пловдив.

В 76% от общините БСП ще има свои самостоятелни кандидати за кметове и листи за общински съветници, в 15 общини ще участва в инициативни комитети, а в 23 - в коалиции с други формации от лявото пространство.