Осъдиха Здравната каса да плати лечението на тежко болен пациент
Осъдиха Здравната каса да плати лечението на тежко болен пациент / Thinkstock/Getty Images
Осъдиха Здравната каса да плати лечението на тежко болен пациент
81264
Осъдиха Здравната каса да плати лечението на тежко болен пациент
  • Осъдиха Здравната каса да плати лечението на тежко болен пациент

Върховният административен съд осъди Здравната каса за отказ да плаща лечението на тежко болните с Паркинсон в чужбина. След като изтъкнати медици у нас препоръчали на пациент в напреднала фаза на Паркинсон да се лекува в чужбина, от касата отказали да му заплатят лечението.

За тази си постъпка институцията била осъдена да заплати всички разноски по делото, а в 14-дневен срок да покрие и животоспасяващото лечение на болния, информират от Центъра за защита на правата в здравеопазването. От съда са отчели, че дори и пациентът да може да събере парите, за да покрие сам терапията си, това би отнело много време, което ще направи лечението несвоевременно.

При пациентите, които са в тежка фаза на заболяването, единствената терапия, която помага, е поставянето на имплант за дълбока мозъчна стимулация. Подобен обаче струва между 40 000 и 80 000 лв., което е непосилна сума за болните. Това е и причината те да разчитат на Здравната каса да спаси животите им, припомня Васил Настев, който от почти 30 години се бори със заболяването.

„То се видя, че за нас живот няма в собствената ни държава. Това дали касата ще плати или някой друг, засега плащаме ние, болните. Ако не ги е срам и от Касата, и от министерството, и от други инстанции, от които зависи, нека да продължават в същия дух. Наистина сме едни човекоподобни човечета в определени случаи. Точно това искам да апелирам. Нека да бъдем човечета, но да не сме човекоподобни, защото подобието на човека е нещо не много лицеприятно", заяви Настев.

Пациентите, при които заболяването е в тежка фаза, редовно недоволстват от факта, че касата отказва да заплаща лечението им. С това си решение обаче съдът окончателно е решил спора, категорични са от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Запитани дали принципно заплащат лечението в чужбина на пациентите с Паркинсон, от касата отговориха, че го правят по европейски регламент, а въпросната терапия нямала нищо общо с графата здравноосигурителни плащания.