Отложиха решението за крематориума, от църквата се обявиха против
Отложиха решението за крематориума, от църквата се обявиха против / Дарик Добрич
Отложиха решението за крематориума, от църквата се обявиха против
81182
Отложиха решението за крематориума, от църквата се обявиха против
  • Отложиха решението за крематориума, от църквата се обявиха против

Общинският съвет на Добрич отложи вземането на решение за отдаване на концесия на парцел в гробищния парк за изграждане на крематориум. Това стана след като на заседанието взеха думата за изказване при разглеждането на докладната двама свещеници - Велико Великов от храм "Света Троица" и Георги Дочев от "Св. Димитър", които говориха от името на митрополит Йоан. Те посочиха, че православната църква е против изгарянето на покойниците и изразиха недоволство, че за това намерение на Община Добрич не е било известено във Варненска и Великопреславска митрополия.

Отец Георги посочи, че църквата допуска само няколко изключения за кремиране - при лично желание, но без право на опело; при катастрофи и злополуки; при смърт в чужбина, когато донесените останки могат да бъдат опяти, но не в храм; или когато починалият не е дал съгласие, а е сторено от близките. Той каза, че ислямът и други вероизповедания също са против изгарянето. Отец Велико добави, че има притеснение да не би стопанисващият крематориума в Добрич да предложи по-ниски цени от стандартно погребение и с това да принуди вярващите да се кремират от финансови съображения.

В отговор кметът Детелина Николова, която е вносител на предложението, изтъкна, че е разговаряла с архиерейския наместник и с митрополит Йоан и в общината знаят мнението на църквата, но са принудени да предложат изграждане на крематориум заради липсата на места в гробищния парк в Добрич.

Двама съветници взеха думата - Владимир Калчев обяви, че няма да подкрепи докладната заради мотивите на църквата, а Атанас Атанасов заяви, че "явно съветниците не са готови за такова тежко решение и трябва да отложат вземането му за след месец-два-три". Неговото предложение бе подкрепено с 18 гласа "за", 10 "против" и 5 "въздържал се" и идеята за концесията бе оставена да отлежава в администрацията за следващо внасяне.

В докладната кметът предлага имот публична общинска собственост в гробищния парк да се отдаде на концесия за максималния срок от 35 години с право на застрояване до 400 кв.м за крематориум с услуга по кремация и полагане в урнови стени. Задълженията на концесионера включват да вложи в обекта общо средства в размер не по-малък от 935 700 лева без ДДС; да осигури охрана; да изгради ограда на гробищния парк; да разкрие 3 работни места. Размерът на минималното годишно концесионно плащане е 4 500 лева без ДДС с натрупване всяка година с индекса на инфлация, като има гратисен период за първата и втората година.

Чуйте в аудиото двамата свещеници - отец Георги и отец Велико.