Комисия в НС отхвърли на първо четене промените в Конституцията
Комисия в НС отхвърли на първо четене промените в Конституцията / снимка: БГНЕС
Комисия в НС отхвърли на първо четене промените в Конституцията
80901
Комисия в НС отхвърли на първо четене промените в Конституцията
  • Комисия в НС отхвърли на първо четене промените в Конституцията

„Плиткостта на аргументите на депутатите е израз за достойното за съжаление положение, че не се взема решение по същество решение с други аргументи", каза след края на заседанието на временната комисия за промени в Конституцията правосъдният министър Христо Иванов.

Не трябва да се предрича дали проектът ще бъде отхвърлен и в пленарна зала, където ще се гледа до седмица-две, смята Иванов. Запитан дали обаче при това положение би си подал оставката, министърът не даде еднозначен отговор, но заяви категорично, че съдебна реформа ще се случи по един или друг начин, независимо кой е министър, защото българските граждани искат това.

По време на дебатите в комисията стана ясно че против промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа, са депутатите от АБВ, БСП, ДПС и Атака. Според някои от народните представители промените са противоречиви и не допринасят за преодоляването на реалните проблеми в съдебната система, а според други те дори са задкулисни и целят разрушаване на последните остатъци от независимост в съдебната власт.

Правосъдният министър разкритикува поведението на депутатите от ДПС например, които заявиха, че искат да се проведе съдебна реформа, но не предлагат според него нищо в тази посока.

Виждаме едно чисто политическо разиграване, което е не особено радостна гледка за мен, каза Иванов. В заключение той беше категоричен, че ако парламентът блокира съдебната реформа, отговорността ще бъде преди всичко на политическите сили.

Депутатите от парламентарната комисия отхвърлиха на първо четене законопроекта за промени в Конституцията, свързани със стратегията за съдебна реформа. На първо четене промените, които бяха внесени в края на май в НС, събраха подкрепата едва на петима депутати.

Правосъдният министър Христо Иванов призова да не се прибързва със заключенията, че текстовете няма да бъдат подкрепени и в пленарна зала.

Той разкритикува аргументите на представителите на опозицията и заяви категорично, че съдебната реформа рано или късно ще се случи.