Продължават разпитите за опожарените икони над Сопот
Продължават разпитите за опожарените икони над Сопот / снимка: prb.bg
Продължават разпитите за опожарените икони над Сопот
80864
Продължават разпитите за опожарените икони над Сопот
  • Продължават разпитите за опожарените икони над Сопот

Продължават разпитите на всички лица, които могат да предоставят сведения за случая с изгорелите икони в параклиса над Сопот, разкриването на извършителя и неговите мотиви. На този етап обаче няма задържан. Очакват се и резултатите от назначени експертизи, съобщи за Дарик радио наблюдаващия прокурор от районната прокуратура в Карлово Димитрина Шекерова. Назначената трасологична експертиза има за цел да улесни откриването на извършителя по оставените на мястото на престъплението следи.  Освен това се очаква да стане ясно как е причинен самият пожар и каква е стойността на опожарените икони.

Министърът на културата Вежди Рашидов ще дари икона на параклиса „Свети Георги“ край Сопот, съобщават от министерството. Той определя случилото се като вандалски акт и кощунство. По думите му да поругаваш молитвен дом е не само престъпно деяние, но и голям грях. Културният министър  ще предаде икона на Свети Георги за параклиса по време на  посещението си  в Сопот на 9 юли  по повод кулминацията на  националните тържества, посветени на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов, които се провеждат в подбалканския град.

Междувременно в официална позиция  Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Българияосъди остро вандалския акт. ДПС също осъдиха в декларация на лидера на партията Лютви Местан палежа на християнския молитвен дом.

Иконите от параклиса на Сопот са били са свалени от стените и запалени в ранните часове на 2 юли.  Предвиденото наказание за извършителя на палежа в случай , че бъде установен е лишаване от свобода до 3 години, пробация или глоба от 3 до 10 хиляди лева.