Митническите служители да преминават психотест, реши бюджетната комисия
Митническите служители да преминават психотест, реши бюджетната комисия / снимка: БГНЕС, архив
Митническите служители да преминават психотест, реши бюджетната комисия
80838
Митническите служители да преминават психотест, реши бюджетната комисия
  • Митническите служители да преминават психотест, реши бюджетната комисия

Новоназначени или повишени митнически служители да минават психотест. Това предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за митниците от парламентарната бюджетна комисия. Така при постъпване или при повишаване в длъжност в Агенция „Митници” лицата трябва да имат положителен резултат от тест за психологическа пригодност, а условията и редът за изследваното ще се определят с наредба на финансовия министър.

Според депутатите от БСП и ДПС обаче тези промени са механизъм за уволнение, а резултатът не може да бъде проверен, защото се подписва от психолози.

Прилагането на тест за психологическа пригодност от опозицията определиха като възможност да бъдат премахвани неудобни служители. „Ако вие ще правите полиграф, както знам се прави в другите служби, съм с две ръце за. Питайте ги с полиграф, но психическа пригодност. Това, което нас ни интересува, е дали си изпълняват задълженията”, коментира Румен Гечев от БСП. 

Той даде и пример: „Един човек хваща наркотици, хваща и други, но е психически непригоден. Друг краде, дава парите нагоре на началниците, обаче е психически пригоден”. „Освен резултатът дали той си върши работата или не, това е, каква е психическата пригодност - че се усмихва сутрин ли, обаче минават камионите с цигари. Тук няма никакъв критерий, това си е механизъм за уволнение”, посочи още той.

„Психологическият тест може да се използва като неверифициран метод за отстраняване на неудобни лица. Т.е. не може да се провери резултатът от този тест. Понеже те се провеждат от психолози, резултатите, които подписват психолозите, не може никой друг да ги оспори”, заяви и Алиосман Имамов от ДПС.

Опозицията разкритикува и друго предложение в закона, а именно преместването на митническите служители на друго място за не повече от 6 месеца на заплата, но без командировъчни. Това според Румен Гечев от БСП това ще подтикне служителите към кражби.

„Елементарната сметка показва една квартира и други разходи. Вие го пращате да краде там. Като няма командировъчни какво прави този човек със семейство”, запита депутатът.

В резултат депутатите приеха, че ако служител работи на друго място то ще бъде „при условия на командироване”. Предстои гласуването на промените в Закона за митниците в пленарна зала.