Създава се зоополиция
Създава се зоополиция / Thinkstock/Getty Images
Създава се зоополиция
80823
Създава се зоополиция
  • Създава се зоополиция

Създава се зоополиция. Това съобщи в парламента евродепутатът от Варна Емил Радев. Идеята е да има по един разследващ и по един оперативен полицай във всяка областна дирекция.

„Виждаме, че трябва да има специализирано звено, което да действа много по-бързо и по-организирано, за да може онези, които убиват и тормозят животни - а това често става пред деца, на детски площадки, да понесат отговорност. Знаем, че имаше в последно време много брутални случаи - убито куче на детска площадка с брадва, военен застреля домашно куче във Варна. Хиляди сигнали получаваме. И искам да благодаря на МВР и на премиера, които се ангажираха да създадем такова звено по модела на холандската зоополиция. Да можем да разследваме тези престъпления, за да има възмездие за всички онези, които проявяват жестокост към животните, защото статистиката сочи, че който е посегнал на животно, много често след това посяга и на хора", каза Емил Радев от ГЕРБ.

„Тревожна е статистиката до момента за разкриваемостта на престъпленията спрямо животни, но съм убеден, че след създаването на зоополиция това ще се промени. Оттук нататък цялото ни общество трябва да съдейства за нормалната работа на зоополицията", добави Явор Гечев от „Четири лапи".