Кап. Йовчев - първият българин, управлявал най-големия пасажер в света (СНИМКИ)
Кап. Йовчев - първият българин, управлявал най-големия пасажер в света (СНИМКИ) / снимки: Румен Йовчев, личен архив
Кап. Йовчев - първият българин, управлявал най-големия пасажер в света
80762
Кап. Йовчев - първият българин, управлявал най-големия пасажер в света
  • Кап. Йовчев - първият българин, управлявал най-големия пасажер в света

Запознайте се с капитан Румен Йовчев - първият българин, имал честта, щастието и отговорността да бъде капитан на най-големия пътнически кораб в света, макар и за седмица. Засега.

Румен Йовчев е от Варна, потомствен моряк, спартаклия. За първи път се качва на пасажерски кораб едва тригодишен. Тогава баща му го запознава с капитана и мечтата се оформила...

От 2007 г. работи за Royal Caribbean, най-голямата круизна компания в света. Преди това 10 години е бил по контейнеровози, карго кораби и 3 години в друга круизна компания.

В Royal Caribbean Румен Йовчев започва като първи помощник на капитана, после става старши помощник и отговаря за безопасността на кораба, после за поддръжката на кораба, и днес вече е staff captain. За една седмица е поел управллението на най-големия кораб в света Аllure of the seas.

Това се е случило на 16 март, когато титулярният капитан - норвежецът Джони Фавелен е трябвало да замине в Маями на тренажор, за да може да проиграе абсолютно всички пристанища в Европа за предстоящите круизи.

Кап Йовчев  първият българин управлявал найголемия пасажер в света (СНИМКИ)
netinfo

От 2010 година Аllure of the seas е най-големият пасажер в света. Той е само с 5 сантиметра по-дълъг от другия кораб от същия клас на компанията Oasis of the seas. През април 2016-та обаче Алюр вече няма да бъде първи по големина. Тогава от доковете ще излезе Harmony of the seas, който ще бъде с 3 метра по-дълъг и с около 2700 тона по-тежък.

Кап Йовчев  първият българин управлявал найголемия пасажер в света (СНИМКИ)
netinfo

Размерите на Allure: 225 282 бруто тона, дължина 362 метра, широк 66 метра, от водата височината му е 72 метра, мостикът е на 36,5 м над морската вода, а газенето - 9,3 метра. За сравнение, Титаник е бил около 45 000 тона - точно 5 пъти по-малък.

Колеги на кап. Йовчев коментират, че да управляваш подобен кораб дори за ден е равносилно на това да си управлявал космическа совалка. Оказва се, че Йовчев е влизал и в совалката Експлорър. И посочва приликите и разликите с Allure.

Кап Йовчев  първият българин управлявал найголемия пасажер в света (СНИМКИ)
netinfo

Екипажът на Allure е 2150 души от 80 различни националности. Максималният брой пътници, които може да поеме, е 6700 души. В момента на кораба има 6 233-ма пътници от 75 националности. Общият капацитет на Allure - 8870 човека.

Интересът в Европа към кораба е огромен и на него празни кабини не остават, разказва кап. Йовчев. Четири години корабът е плавал в Карибския басейн и от тази година е в Европа. Маршрутът му в момента е Барселона, Палма де Майорка, Марсилия, Ла Специя, Чивитавекия (Рим), Неапол, пролива Бонифацио между Сардиния и Корсика.

Цената на удоволствиета да плаваш на Аllure of the seas зависи от кабината. В най-големите апартаменти, които са на 2 етажа, едноседмичният круиз стига до 30 000 долара. В кабина с балкон круизът струва около 2300 долара на човек за седмица.

Кап Йовчев  първият българин управлявал найголемия пасажер в света (СНИМКИ)
netinfo

Намираме кап. Йовчев в Чивитавекия, пристанището на Рим, където най-големият пътнически кораб в света е акостирал. Пред Дарик той споделя, че мечтата му е Allure да акостира във варненското пристанище, но това е невъзможно, при това не само заради размерите на нашия порт. Allure не би могъл въобще да навлезе в Черно море... Основната причина е мостът на Босфора, за който Allure е твърде висок. За да премине оттам, мостът трябва да бъде съборен. Варненското пристанище пък е прекалено плитко за този гигант, а кеят на Морска гара - прекалено малък.

Кап Йовчев  първият българин управлявал найголемия пасажер в света (СНИМКИ)
netinfo

Други 3 пасажерски кораби на Royal Caribbean е трябвало да дойдат във Варна тази година, разказва кап. Йовчев, но заради политическата обстановка в Черноморския басейн България е отпаднала от маршрута им. „Варна щеше да влезе в златната круизна история, но за съжаление това не се случи", коментира капитан Йовчев. Почти всички круизни компании са зачеркнали Черно море за тази година на круизната си карта.

В момента Royal Caribbean притежава 24 пасажерски кораби, а от април догодина още два чисто нови ще излязат на море. До 10 години капацитетът на круизни кораби в световен мащаб ще се удвои, прогнозира капитан Йовчев. По думите му България има голям потенциал да посреща круизни кораби. Интересът към Черно море е временно стихнал заради обстановката в региона, но градовете в басейна са интересни за пасажерите.

Капитан Йовчев обаче не крие разочарованието си от това, че Варна не посреща корабите с модерна Морска гара. „Необходима е визия за това, както и инвестиции, за да бъде Варна привлекателна за този вид туризъм", казва капитанът. "Бургас е много по-сериозна конкуренция на Варна, отколкото Констанца, която би могла да ни бъде само партньор", коментира Румен Йовчев.

Кап Йовчев  първият българин управлявал найголемия пасажер в света (СНИМКИ)
netinfo

След 10 месеца, когато Allure отстъпи лидерството си на Harmony, капитан Фавелен ще поеме управлението на новия най-голям пасажер. Дали Румен Йовчев ще остане staff captain или пък ще поеме друга, по-отговорна позиция, това времето ще покаже.

Интервюто с капитан Румен Йовчев ще откриете в аудио зоната.