Протестиращите в Гърмен дадоха срок за махане на ромските къщи до 18 юли
Протестиращите в Гърмен дадоха срок за махане на ромските къщи до 18 юли / снимка: БГНЕС
Протестиращите в Гърмен дадоха срок за махане на ромските къщи до 18 юли
80199
Протестиращите в Гърмен дадоха срок за махане на ромските къщи до 18 юли
  • Протестиращите в Гърмен дадоха срок за махане на ромските къщи до 18 юли

Протестиращите в Гърмен дадоха срок за премахване на ромските къщи в квартал „Кремиковци" до 18 юли. Ако дотогава това не бъде направено, протестът ще се премести пред парламента.

"Ако дотогава строежите не бъдат премахнати, протестът ще се пренесе на жълтите павета", каза пред Дарик кметът на общината Минка Капитанова.

Тя поясни, че днес по време на протеста, хората са били чути, но процесът по събаряне изисква технологично време.

"Протестът премина при добър обществен ред, не са допуснати ексцесии. Една част от протестиращите са се отправили към квартал "Кремиковци", някои са останали на площада, а трети са се разотишли", каза говорителят на полицията в Благоевград Йорданка Шаркова.

Днес в Гърмен се събраха хора от цяла България и поставиха исканията си за спазване на реда и премахване на незаконните постройки в общината. Митингът и шествието бяха подкрепени от футболни фенове и рокери от цялата страна.

Протестите срещу незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци" продължават вече 10 дни. Напрежението там ескалира заради пусната силна музика от няколко роми, които след като бяха приканени да я намалят, налетяха на бой на местни жители. Всяка вечер в общината се провежда мирен протест с искане за премахване на незаконните постройки и изселване на роми, живеещи незаконно в общината.

В неделя вечерта част от ромите започнаха да събарят незаконните постройки.