Борисов съзря „бяла лястовица” в отношенията ни с Македония
Борисов съзря „бяла лястовица” в отношенията ни с Македония / Dariknews.bg
Борисов съзря „бяла лястовица” в отношенията ни с Македония
80008
Борисов съзря „бяла лястовица” в отношенията ни с Македония
  • Борисов съзря „бяла лястовица” в отношенията ни с Македония

Искаме да помогнем на Македония за бързото й присъединяване към ЕС, това заяви пред българските журналисти в Рим премиерът Бойко Борисов и допълни, че присъствието на главата на македонската църква архиепископ Стефан на литургията за 24 май в църквата Свети Павел е бяла лястовичка в отношенията ни с Македония.

Българската делегация, водена от премира Борисов, присъства на празничната литургия за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, водена от Западноевропейския митрополит Антоний.

Десетки българи, живеещи в Рим, членовете на българската делегация, министри и депутати се събраха в храма „Свети Павел" за празничната литургия за 24 май, отслужена от митрополит Антоний.

В светла атмосфера премина църковната служба, а в нейния край премиерът Борисов подари на храма „Свети Павел" напрестолно евангелие и одежди за свещеника и дякона.

Борисов съзря бяла лястовица в отношенията ни с Македония
netinfo

От своя страна митрополит Антоний дари министър-председателя с икона на Божията майка. Антоний благодари на българската държава за подкрепата и честити светлия празник на всички българи.

Премиерът и митрополит Антоний използваха повода да благодарят на католическата църква за предоставената възможност на България всяка събота и неделя в „Свети Павел" да се провеждат църковни служби.

На службата присъства и делегация на македонската църква, водена от архиепископ Стефан.

Борисов съзря бяла лястовица в отношенията ни с Македония
netinfo

В програмата от втория ден от посещението на българската делегация в Рим за 24 май е включен и молебен на гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе". На поклонението пред гроба на Свети Кирил ще присъстват и много български ученици от неделните училища в цяла Европа. По инициатива на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски" в Мадрид, Асоциацията на българските училища в чужбина организира поклонение на гроба на Св. Кирил.

Като признание към великото дело на Константин-Кирил Философ българските неделни училища по света възнамеряват да поставят началото на една обединителна традиция - всяка година на 24 май да се организира поклонение на гроба на Свети Кирил в италианската столица.

С поклонението на гроба на Свети Кирил в „Сан Клементе" приключва и посещението на българската делегация в Рим за отбелязването на 24 май.

Вчера премиерът Бойко Борисов бе приет във Ватикана от папа Франциск. Това бе и традиционната аудиенция при главата на Римокатолическата църква на българската делегация за светлия празник на българската просвета и култура.

Борисов съзря бяла лястовица в отношенията ни с Македония
netinfo