След 70 години прекъсване възстановяват литийното шествие за Св. Георги Софийски
След 70 години прекъсване възстановяват литийното шествие за Св. Георги Софийски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
След 70 години прекъсване възстановяват литийното шествие за Св. Георги Софийски
79982
След 70 години прекъсване възстановяват литийното шествие за Св. Георги Софийски
  • След 70 години прекъсване възстановяват литийното шествие за Св. Георги Софийски

След 70-годишно прекъсване, една 4-вековна традиция за литийно шествие в памет на мъченичеството на Св. Георги Софийски Най-нови се възобновява. По идея на Софийската Света Митрополия и с подкрепата на Александровска болница и фондация „15 века България" на 25 май един от най-големите софийски светци ще бъде почетен със шествие. То ще започне от двора на столичната болница, където светията е убит, и ще завърши пред ротондата „Свети Георги", в която се намира неговият гроб.

Свети Георги Софийски Най-нови е един от мъчениците, покровители на нашата столица, който през 16 век е защитавал християнската вяра с цената на живота си. За традициите в негова памет разказа отец Йоан Куков, председател на църковното настоятелство на ротондата „Св. Георги":

„Нашите предци до 44-та година са съзнавали значението на почитта към местните светии. До 45-та година е провеждано литийно шествие от Александровска болница, защото там е било лобното място на светеца до гроба, който е в ротондата „Свети Георги".

От 1945 г., обаче шествието е забранено, а кръстът, който се е намирал на лобното място на светеца, е демонтиран и съхранен в един от столичните храмове. 70 години по-късно традицията се ражда отново. Шествие ще се провежда на 25 май, в навечерието преди деня, в който през 1534 година светецът е обесен.

„Щом и през Турското робство нашите предци са почитали своите православни светии, то колко повече ние, в това свободно време, имаме задължение да продължим тази християнска почит към нашите родни светии", допълни отец Йоан Куков.

Днес в двора на Александровската болница, недалеч от лобното място на светията, се намира храм, носещ неговото име. Настоятел на храма е д-р Камен Данов, гастроентеролог в лечебното заведение.

„За едно младо момче, което беше в изключително тежко състояние и лекарите не даваха особени шансове за това той да оцелее и семейството очевидно доста религиозни хора помолиха да бъде направено богослужение", обясни д-р Данов.

Семейството получава разрешение да ползва сградата на храма и организира маслосвет, който да бъде извършен от голям брой свещеници.

„Когато направиха този маслосвет, повечето лекари бяхме скептични, че по някакъв начин ще помогне, но след този маслосвет и молебен към Свети Георги това момче беше изписано от болницата живо и здраво в рамките на една седмица", обясни още докторът.

Този щастлив медицински прецедент, които може да бъде описан с думата чудо, не е единственият, случил се във въпросния храм. Това е и една от основните причини, накарала лекарите от болницата, да застанат зад идеята за възстановяване на литийното шествие.