Откриха масови нарушения при пътническите превози след проверки на Кулата
Откриха масови нарушения при пътническите превози след проверки на Кулата / снимка: БГНЕС, архив
Откриха масови нарушения при пътническите превози след проверки на Кулата
79954
Откриха масови нарушения при пътническите превози след проверки на Кулата
  • Откриха масови нарушения при пътническите превози след проверки на Кулата

11 автобуса с румънска регистрация са глобени при проверка на "Автомобилна администрация" на граничния пункт "Кулата". Инспекторите са открили нарушения при почти всички проверени автобуси на границата и са наложили глоби за 14 000 лева. Най-честите нарушения са свързани с неспазване на времето за задължителна почивка, което увеличава рискът от пътно транспортни произшествия. При две от проверените превозни средства е констатирано, че имат спукани челни стъкла.

Поредна проверка на "Автомобилна администрация" на митниците откри нарушения в 11 от общо 13 проверени автобуса. Акцията е продължила около 7 часа и са наложени глоби за 14 000 лева, каза изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов.

„При 6 от автобусите на водачите е установено, че са управлявали, без да използват задължителната почивка, като е наложена глоба от 1500 лева и пет часа са седели на принудителен паркинг, за да може да използват почивката. Тези нарушения са сериозни, тъй като водят до преумора във водача и влияят на безопасността на превоза. Има два случая на техническа неизправност - спукано предно стъкло, а на водачите са съставени актове", обясни Цветанов.

Част от проверените водачи са допуснали нарушения в тахографските листа, чрез които се отчита времето на пътуване каза Цветанов. Той уточни, че това няма да е последната проверка на митниците от страна на "Автомобилна администрация"

„Проверките започнаха от Капитан Андреево, Калотина и Кулата и ще продължат по всички митници като през целия летен сезон ще бъдат сериозно проверките. Целта е установяване на нерегламентиран превоз и контрол над автобусите и товарните автомобили, които преминават през нашите гранични пунктове, като всеки един контрол води до подобряване на безопасността на движение", допълни Цветанов.