Анализатори: Най-застрашени от смяна са Петър Москов и Ивайло Калфин
Анализатори: Най-застрашени от смяна са Петър Москов и Ивайло Калфин / снимка: БГНЕС, архив
Анализатори: Най-застрашени от смяна са Петър Москов и Ивайло Калфин
79591
Анализатори: Най-застрашени от смяна са Петър Москов и Ивайло Калфин
  • Анализатори: Най-застрашени от смяна са Петър Москов и Ивайло Калфин

След предстоящите местни избори наесен може да се стигне до ремонт на кабинета Прогнозата направиха от Института за дясна политика и излязоха с анализи на основните парламентарно представени партии и на цялостната политическа обстановка в страната.

Според прогнозите най-застрашени са министрите на Петър Москов и Ивайло Калфин.
Правителството успява да преодолява собствените си кризи, макар че често има напрежение между партньорите, властта е стабилна, а това се дължи на липсата на алтернатива. След като начерта сегашната политическа обстановка, директорът на института Нено Димов прогнозира какво ще се случи след няколко месеца:

„Не мога да предскажа кои ще са министрите при евентуален ремонт на кабинета. Но със сигурност има два сектора, в които реформите наистина буксуват, това са здравеопазването и социалната реформа. И в двете сфери имаше претенция за бързо решаване на проблемите, но и двете сфери зациклиха. Разбира се, до местните избори има още време, така че не е ясно как ще се развият тези два сектора, но към момента забелязваме явно забавяне на реформите".

Според Димов един от партньорите във властта - АБВ, ще се обърне срещу лидера си Георги Първанов, но дори и да излезе от властта, това нямало да разклати управлението. Причината - стабилността на кабинета зависи от отношенията на Реформаторския блок с ГЕРБ.

„Всъщност това, което се очертава като тенденция, е десницата да престане да бъде реформаторски фактор, а да бъде стабилизиращ фактор", добави Димов.

Анализаторите направиха и черна прогноза за ДПС. Според директора на института движението е в криза:

„Забележете, че от момента, в който Местан стана председател на движението, то постоянно губи от своята физиономия".

Анализът на института сочи още, че вицепремиерът Румяна Бъчварова е най-влиятелният член на правителството след министър-председателя Бойко Борисов.