МВР е на път да ликвидира спасителните служби към пожарната
МВР е на път да ликвидира спасителните служби към пожарната / снимка: БГНЕС, архив
МВР обмисля ликвидирането на спасителните служби към пожарната
79290
МВР обмисля ликвидирането на спасителните служби към пожарната
  • МВР обмисля ликвидирането на спасителните служби към пожарната

Вътрешното министерство е на път да ликвидира спасителните служби към пожарната. За това алармираха от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Идеята за намаляване броя на групите „Спасителна дейност” към пожарната беше лансирана преди няколко месеца от бившия вътрешен министър Веселин Вучков. В разгара на нарастващото недоволство от страна на огнеборците, които заплашваха с протест през февруари, той коментира, че до края на годината техниката на пожарната ще бъде почти изцяло обновена и в тази връзка не е нормално да имаме толкова на брой спасителни служби в страната.

В действителност, в края на миналата седмица регионалните дирекции на пожарната в 19 от областните градове са получили писмено разпореждане за предстоящите структурни промени, които засягат спасителната дейност. От най-големия синдикат на служителите в сектора обясниха, че се предвижда огромна част от спасителите да бъдат преквалифицирани в пожарникари, за да не се стигне до съкращения.

От 31 на брой спасителните групи ще бъдат трансформирани в 8. Какви рискове крие това?

„Сега се предвижда да останат само осем отряда, в които да бъде съсредоточена повече техника и хора. Но щаба не се отпуска допълнително, как ще стане това не е ясно. Сега колегите ги карат да станат пожарникари. Те на сила няма да станат, ако искат, ако не искат - довиждане, напускат. Как ще останат специалисти? От тези 10 човека какви да са - кранисти, танкисти, химици, радиационна защита. Да кажем, че оставям по един от всяка специалност. Той как ще осигури на тази област денонощна защита”, коментира експертът по радиационна защита на населението и командир на спасителен екип в София Тони Райчев.

Според Райчев напрежението, което назрява в системата, е огромно, а спасителите недоумяват защо поредните промени в дейността им се правят в такъв момент за страната.

„В София сега ще остане един от тези центрове и ще обслужва пет-шест области. Кога този спасителен екип ще отиде примерно до Кюстендил, след колко време ще тръгне. След тази година, в която в България се случиха такива катаклизми - природни, технологични, и се видя, че има нужда от силна спасителна система, точно в този момент се закрива една перфектно действаща система”, заяви Райчев. 

От синдиката на служителите в МВР са категорични, че готвените промени представляват риск за населението. „Това е отговорността за опазването на здравето и живота на хората. Ако се наложи да обясним на гражданите по най-драстичен начин, че това е базова необходимост, а не услуга или някакъв каприз, ние сме готови и най-вероятно ще излезем на масов национален протест”, посочи зам.-председателят на федерацията Илия Кузманов.

Репортаж по темата слушайте на Radio.Dariknews.bg