Тони Николов: Изложбата в Лувъра е шанс за културния туризъм в България
Тони Николов: Изложбата в Лувъра е шанс за културния туризъм в България / снимка: БГНЕС
Тони Николов: Изложбата в Лувъра е шанс за културния туризъм в България
79272
Тони Николов: Изложбата в Лувъра е шанс за културния туризъм в България
  • Тони Николов: Изложбата в Лувъра е шанс за културния туризъм в България

Изложбата „Епопея на тракийските царе” е възможност за привличането на чужди туристи в България, но дори 2-3% от посетителите на Лувъра да дойдат в страната ни, трябва да сме наясно можем ли да ги посрещнем на ниво. Това каза в предаването на Дарик „Реактивно” журналистът и главен редактор на Портал „Култура” Тони Николов.

По думите му за развитието на културен туризъм е нужна добра инфраструктура и организация. Въпрос на държавна политика и на частна инициатива е да се направят тип смесени агенции с Гърция и Турция, за да станем част от съвместни маршрути на културния туризъм, каза още Тони Николов.

„Доста отдавна се подготвяше тази изложба и мисля, че е добре замислена. Трябва да кажем, , че до голяма степен заслугата е на френската страна, като планиране и идея. Въобще да имаш „български Париж”, в този сезон, когато вървят няколко милиони американски туристи, и още други от Латинска Америка и други… Април и май са най-посещаваните месеци в Париж. И ние не сме виждали тези съкровища събрани никога”, посочи той.

„Тези 4-5 млн. души, които ще видят представянето на тракийската цивилизация, въпросът е кукичката как се свързва с днешна България. Една от амбициите на страната е да има културен туризъм. Какво посещаваш тогава обаче - какви са пътищата до тях, къде са паркингите, къде са малките хотели, какво можеш да си купиш като сувенири, дали има достатъчно гидове на различните езици. Всичко това да бъде добре организирано, да може да поеме големи групи, ако внезапно се появяват няколко хиляди души. От тези 4-5 млн., 10% ако е целевата аудитория, половината да дойдат - 2-3%, нали си представяме за какъв поток туристи става дума. Как ги поемаш в тези места на страната”, коментира още Николов.

„Културата също иска инвестиции, а ние забравяме това. От друга страна ние искаме също да живеем не само с хляб и още нещо, но не разбираме, че културата също носи инвестиции, че вложенията в култура не са вложения в празно място”, заяви Тони Николов.