Студенти строят копие на първия български самолет
Студенти строят копие на първия български самолет / netinfo
д-р инж. Стоян Аврамов
79251
д-р инж. Стоян Аврамов
  • д-р инж. Стоян Аврамов

Студенти на Техническия университет в Пловдив приемат предизвикателството да се включат в построяването на копие на първия български самолет „Йорданов 1”. Инициативата се организира по повод Деня на специалност Авиационна техника и технологии във ВУЗ-а, като тази година е посветен на 100-годишнината от полета на първия самолет, построен от българин. Неговият конструктор и строител е Асен Йорданов.

Това разказа пред Дарик преподавателят по специалност Авиационна техника и технологии д-р инж. Стоян Аврамов.

(Всичко за изграждането на първото копие на първия български самолет, може да чуете в прикачения аудио-файл)

По думите му построяването на копието на летателното средство е по спечелен проект на фондация „Български ВВС”, одобрен за финансиране от Министерството на отбраната. По думите на д-р Аврамов обаче, все още не е получено финансирането по договора, според който авансовото плащане е трябвало да дойде още през декември 2014 г.

Готови сме да направим отново „Йорданов 1” до честването на 100-годишнината от първия полет (10 август 2015 г.), независимо дали ще получим договореното финансиране от 20 000 лева и всяка доброволна помощ ще бъде от полза на проекта, обясни преподавателят.

По думите на инж. Аврамов, първият български самолет има отлични летателни качества за своето време, с конструкция от метал, дърво и плат с уникални елементи като за първи път е въведено т.нар. трето крило.

Ще се опитаме да спазим технологията по изграждането на самолета от 1915 г., както и материалите, вложени в създаването му, каза още инж. Аврамов.

Той уточни, че новоизграденият самолет няма да бъде летящо копие на “Йорданов 1”, заради недостатъчното финансиране, но бе категоричен, че при повече средства, може да бъде направена и летяща реплика.

Желанието на д-р Аврамов е на този етап статичното копие на самолета да бъде предоставена на Музея на авиацията в Крумово, за да може да бъде достъпна за посетителите.