До председателство на България на ЕС през 2018-а София ще изглежда различно
До председателство на България на ЕС през 2018-а София ще изглежда различно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
До председателство на България на ЕС през 2018-а София ще изглежда различно
78873
До председателство на България на ЕС през 2018-а София ще изглежда различно
  • До председателство на България на ЕС през 2018-а София ще изглежда различно

От следващата година се очаква да започне реализацията на проектите за нов облик на София, заяви в „Седмицата” на Дарик главният архитект на столицата Петър Диков. По време на председателство на България на Европейския съюз през 2018-а София ще изглежда различно, коментира той.

До дни експертният съвет, който одобрява отделните проекти за реновирането на централната част на града, ще даде своето окончателно становище как точно трябва да изглежда София, поясни Диков. „Окончателното решение ще се вземе след експертен съвет. Обсъждат се проектите, които бяха изготвени от екипите, избрани за изпълнители на обществената поръчка „Благоустрояване на трите зони на градския център”, заяви Диков.

„Първата зона е по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” от Орлов мост до ул. „Граф Игнатиев”. Втората зона е самата ул. „Граф Игнатиев” от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до ул. „Алабин”, заедно с ул. „6-ти септември”, ул. „Шишман”, ул. „Солунска”, пл. „Славейков” и градинката на „Св. Седмочисленици”. Четвъртата е Народното събрание и площада около храм-паметника „Александър Невски”. За третата зона - Градската градина и двореца, журито прецени, че няма нито един проект, който да отговаря на критериите и изискванията. Там конкурсът беше прекратен. Сега един от участниците води дело срещу прекратяването на конкурса. Когато приключи делото ще обявим нов конкурс”, обясни главният архитект на столицата.

Той уточни, че още във вторник се очаква експертният съвет да е готов с решението си, което не подлежи на обжалване. „След това се дава протоколът на проектантите, те отстраняват съответните забележки. Аз лично очаквам догодина реално да започне реализацията на тези проекти”, посочи той.