И Писанчев подаде оставка, Лазаров ще бъде освободен утре
И Писанчев подаде оставка, Лазаров ще бъде освободен утре / снимка: БГНЕС, архив
Бойко Борисов
78420
Бойко Борисов
  • Бойко Борисов

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е подал оставка пред Бойко Борисов, но той ще я подпише в събота. Това заяви самият премиер, който присъства на официална обиколка на новата сграда на Софийския районен съд.

Междувременно източници от Министерския съвет съобщиха, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев също е депозирал оставката си пред министър-председателя.

Светлозар Лазаров хвърли оставка

Борисов каза, че ще освободи Лазаров след очакван развой по случая с убийството във Велико Търново на 23-годишната студентката Вероника Здравкова. От думите му стана ясно, че утре ще има официално задържан за престъплението.

Премиерът обясни още, че и председателят на ДАНС Владимир Писанчев ще напусне поста си, но беше категоричен, че няма да освободи шефа на агенцията за СРС-та ДАТО Цветан Китов.

„Лазаров си подаде оставката. Най-вероятно ще я разпиша утре. Взех му оставката, за да няма никакви спекулации. Надявам се до утре нещата да вървят добре, тя е депозирана, така че тя е в сила. Писанчев ми каза по телефона, че ще си депозира оставката. Те са офицери с чест, не биха правили никакви проблеми. Цветан Китов няма да си подаде оставката, защото не му я искам. Той ми е бил студент четири години и мисля, че го познавам прекрасно и знам какви качества има", коментира министър-председателят.

Румяна Бъчварова ще оглави МВР

Борисов заяви още, че новият главен секретар ще бъде предложен от вътрешния министър.

Шефът на ДАНС пък по закон трябва да бъде предложен от премиера. Бойко Борисов каза, че вече има готово предложение, но го запази в тайна, като гарантира, че то ще бъде съгласувано с „всички възможни хора на света".

В четвъртък премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в парламента и поиска оставките на главния сектретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка

Ден по-рано заради юридически пречки пред смяната на двамата оставка подаде вътрешният министър Веселин Вучков.

Вчера министър-председателят изненада всички, като предложи вицепремиера Румяна Бъчварова да смени подалия оставка Вучков. Все още обаче не са ясни номинациите за главен секретар на МВР и шеф на ДАНС.