ДПС ще има кандидати за кметове във всички общини във Врачанско
ДПС ще има кандидати за кметове във всички общини във Врачанско / Дарик Враца
Айхан ЕТем за предложението за Северозапада
77732
Айхан ЕТем за предложението за Северозапада
Б.Банчев за рокадите
  • Айхан ЕТем за предложението за Северозапада
  • Б.Банчев за рокадите

ДПС ще има кандидати за кметове във всички общини във Врачанско, обяви народният представител за региона Айхан Етем.  В същото време партията ще е открита за диалог с всички формации в демократичния спектър без националистическите. „С тях имаме не просто принципни различия, а ценностен разлом“, поясни Етем.

Според областния координатор Борислав Банчев точно ДПС ще определи кой ще стане кмет в 80% от общините, където ще има балотаж.

Банчев коментира и смяната на ръководители на отделни институции: „Така са решили управляващите – така са направили. Тези, които ние сменихме, не бяха сменени заради политическа принадлежност, а заради резултатите, които имаха като стопански ръководители. Ние като опозиция нямаме нищо против това, че те си върнаха старите стопански ръководители на предприятията, които ги бяха докарали до там, че хората да излязат по улиците и да има предсрочни парламентарни избори“.

Приоритетите на врачанската организация освен местните избори ще са няколко. На първо място е обезопасяването на кръговото на околовръстния път на Враца. „Не знам дали има кръстовище в България, което да ни бие по катастрофи. Новото кръгово не е обозначено още на GPS-системите, а нощем е тъмно като в рог и затова стават толкова често катастрофи“. От ДПС вече са провели няколко срещи с кмета на Враца, който е поел ангажимент да се намери начин мястото да бъде осветено.

Сред другите приоритети на ДПС са реализирането на проекта за разширение на пътя Ботевград-Мездра и рехабилитацията на пътя до Леденика.

Айхан Етем обвини управляващите, че са забравили за Северозапада, въпреки предизборните обещания, че регионът ще е приоритет. Той обясни позицията си и с отхвърлената идея на тримата народни представители от ДПС от Северозапада за създаване на Публична-инвестиционна програма за Северозапада, която да включва 85 млн.лв. за инвестиции в инфраструктура и 100 млн.лв. за подпомагане на различни производители.

Подкрепа на предложението са получили само от депутатите от ДПС и от няколко народни представители от региона, които не успели да убедят своите парламентарни групи. „От най голямата парламентарна група ГЕРБ получихме само четири гласа в подкрепа …Не приемам да казват, че Северозападът е приоритет, а нищо да не се прави за пътя Мездра-Ботевград, скоростната жп линия София- Видин, за промяна на бизнес климата…дори насочиха още средства към други региони“.

Той определи програмата на правителството като „сборник с добри пожелания“, тъй като в него нямало конкретика относно сроковете - „нещо като „copy-paste на програмата на правителството на Орешарски, но без времевия диапазон“, коментира още Етем.

Според Айхан Етем това мнозинство в момента е толкова крехко, че не как да провежда належащите  реформи. „Не смятам, че правителството ще изкара цял мандат“.