Пускат движението по „Черни връх през август
Пускат движението по „Черни връх през август / снимка: БГНЕС, архив
Пускат движението по „Черни връх" през август
77700
Пускат движението по „Черни връх" през август
  • Пускат движението по „Черни връх" през август

През август тази година е възможно да бъде възстановено движението по бул. „Черни връх" в столицата, в участъка на продължението на метрото.

Това заяви пред журналисти директорът на „Метрополитен" Стоян Братоев.

Заедно с кмета Йорданка Фандъкова, те провериха изграждането на новата метростанция в района. По думите на Фандъкова в момента е най-важно да започнат отчуждителните процедури, за да се пристъпи към работата по разширението на „Черни връх".

По думите на Стоян Братоев технологията на изграждане на новата метростанция при ул. „Сребърна" позволява булевардът да бъде пуснат в края на лятото тази година, а не през 2016-а, както се очакваше:

„Променихме технологията за изграждане на метростанцията в рамките на тръжната цена. Ще я изграждаме по т. нар „милански способ" - стени, покривна плоча, отдолу ще продължим да работим, за да възстановим през август движението по булеварда".

Бул. „Черни връх" трябва да стане четирилентов, поясни Фандъкова. Проблемът обаче е, че граждани са обжалвали отчуждителните процедури пред ВАС.

„Предвиждаме като последен етап разширение с по две ленти до Южната дъга, така че и бул. „Черни връх" да стане 4-лентово трасе, което да извежда движението от центъра до Южната дъга. И се надяваме още тази година - в зависимост от отчуждителните процедури и обжалването, което имаме сега във ВАС за плана, да можем да започнем", добави Фандъкова.

Новата метростанция „Витоша" в района на ул. „Сребърна" ще бъде със 7 входа, защото се очаква да бъде много натоварена. За започването й Столичната община извади пари от собствения си бюджет, но до няколко месеца трябва да си ги върне с парите от новата ОП „Транспорт".