Оправдаха Цветан Цветанов за подслушването
Оправдаха Цветан Цветанов за подслушването / снимки: БГНЕС
Оправдаха Цветан Цветанов за подслушването
77696
Оправдаха Цветан Цветанов за подслушването
  • Оправдаха Цветан Цветанов за подслушването

Софийският градски съд оправда Цветан Цветанов за безконтролното подслушване в МВР.

В последното заседание от процеса, който протече секретно, прокуратурата изненадващо се отказа от предявените обвинения и заяви, че ще пледира "невинен".

Причина за това се оказаха законови промени, предложени и приети от предишното НС, в което мнозинство бяха БСП и ДПС.

След прочитането на присъдата съдия Петър Гунчев заяви, че би искал да изложи мотивите за решението си, но не би могъл, тъй като процесът беше засекретен. Той допълни единствено, че присъдата "невинен" не се дължи единствено на изменението в закона.

На финала на процеса за мобилното подслушване срещу бившия вътрешен министър, прокуратурата изненадващо се отказа от обвиненията си. Това е един от най-шумните скандали около Цветан Цветанов след като той напусна поста си във вътрешното ведомство.

Разследването започна преди парламентарните избори през май 2013 г., а делото стартира през февруари следващата година. Прокуратурата обвини Цветанов, че не е издал наредба за ползването на мобилната техника за подслушване, като по този начин е допуснал подчинените му да извършат престъпление.

Тримата бивши директори Цветан Иванов, Сергей Кацаров и Камен Костов бяха обвинени в длъжностни престъпления. Един от наблюдаващите прокурори в процеса Чавдар Ангелов обясни, че не поддържа обвиненията заради изменения в НК.

Заради преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР (ЗМВР) от миналата година в Наказателния кодекс е записано, че служителите на МВР носят отговорност за определени престъпления от глава „Военни престъпления" само, "когато са извършени във военно време, при участие в мисия или операция извън страната, или във връзка с бойни действия".

Цветанов, Иванов, Кацаров и Костов бяха подведени под отговорност тъкмо по глава „Военни престъпления".

„Не поддържахме присъдата по простата причина, че с последните изменения на Закона за МВР от юни миналата година, в 34-ти параграф е изменен текст от НК, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани, единствено по време на война, бойни действия или мисии в чужбина. В техния случай това не е налице. Тъй като има една императивна разпоредба в НК - че по-благоприятният закон се прилага в полза на подсъдимите, на нас не ни остана нищо друго, освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда", обясни наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов.

Този процес е първото и най-шумно от общо трите дела, които се водят срещу Цветан Цветанов. Разследването започна след сигнал на бившия лидер на БСП Сергей Станишев. По време на разследването бяха отделени две дела, едното от които все още е на досъдебна фаза.

Стартът на процеса се оказа под съмнение и след като единственият български експерт, квалифициран да направи експертиза на крайслера за подслушване, загина в катастрофа, а от прокуратурата поискаха помощ за изследването от Великобритания.

Оправдаха Цветан Цветанов за подслушването
netinfo

След като подаде сигнала, Станишев заяви, че от встъпването на Цветанов в МВР е извършвано абсолютно безконтролно и масово подслушване на бизнесмени, политици и магистрати. Конкретни данни за такива злоупотреби така и не бяха огласени, а делото беше засекретено още в самото начало.

Важен въпрос в случая е защо след като промените са от средата на миналата година, а делото започна през февруари, едва сега прокуратурата се отказа от обвиненията.В тази връзка прокурор Ангелов коментира:

„Вижте в закона какво пише - кой е господар на фазата на съдебния процес. Съдът ако реши, във всеки един момент може да го прекрати".

Любопитен е и фактът, че промените, предложени от тогавашния вътрешен министър и приети от най-големите политически противници на ГЕРБ, реално предопределиха изхода от делото срещу Цветанов.