Крисия поздрави с „Я кажи ми, облаче ле бяло“ новите „Почетни граждани на Разград“
Крисия поздрави с „Я кажи ми, облаче ле бяло“ новите „Почетни граждани на Разград“ / Радка Минчева
Крисия поздрави с „Я кажи ми, облаче ле бяло“ новите „Почетни граждани на Разград“
77649
Крисия поздрави с „Я кажи ми, облаче ле бяло“ новите „Почетни граждани на Разград“
  • Крисия поздрави с „Я кажи ми, облаче ле бяло“ новите „Почетни граждани на Разград“

Музикалният педагог на българската призьорка от Детската Евровизия Крисия Тодорова стана „Почетен гражданин на Разград“. Свилена Дечева получи тази вечер отличието заедно с кмета на града, политик от северноирландски град-побратим на Разград и посмъртно треньор по борба.

Ритуалът по връчване на почетните отличия започна с изпълнения на талантливи деца от Разград. Крисия в дует с друга възпитаничка на Свилена Дечева – шестгодишната Мария Божидарова – изпя „Я, кажи ми, облаче ле бяло“, а четири момичета в народни носии прочетоха молитвата „Отче наш“.

На практика само двама от номинираните за „Почетен гражданин на Разград“ получиха днес лично наградите си. Кметът Денчо Бояджиев, който е на този пост от 10 години, призна, че му е непривична ролята да получава тази награда, а не да я връчва, както е било досега.

Свилена Дечева благодари за наградата от името на всички учители и призова да се уважават представителите на тази гилдия.

Приз от името на съпруга си получи вдовицата на заслужилият треньор и съдия Байрам Велиев, той е починал през 1989 г., бил е наставник на олимпийския шампион Хасан Исаев и други известни спортисти.

Четвъртият „Почетен гражданин на Разград“ е североирландския политик Робърт Търнър, който има принос в развитието на отношенията между двата града-побратими Разград и Армаа. Търнър ще получи приза си през лятото по време на Панаира на киселото мляко в Разград.

На тържеството, посветено на Деня на Разград бе връчена и още една награда – „За принос към икономиката на Разград“. Тя е за фирма „МАТ“ със собственици Никола Николов, Милен Минчев и Стефан Томов. Призът получи управителят Стефан Томов, който обясни, че предприятието, в което работят 70 човека, произвежда аварийни скоби за водоснабдяването, изгражда соларни системи, една трета от тези в България са на „МАТ“, има и в Гърция, Македония, Австрия, Румъния, Пакистан и Великобритания.

След връчването на наградите публиката в залата на Общинския културен център имаше възможност да види спектакъла на Капански ансамбъл – Разград „Кино на село“.

Още снимки ето тук.