Христосков: Абсурд е идеята за обратно връщане на пари от НОИ към частен фонд
Христосков: Абсурд е идеята за обратно връщане на пари от НОИ към частен фонд / снимка: БГНЕС
Христосков: Абсурд е идеята за обратно връщане на пари от НОИ към частен фонд
77105
Христосков: Абсурд е идеята за обратно връщане на пари от НОИ към частен фонд
  • Христосков: Абсурд е идеята за обратно връщане на пари от НОИ към частен фонд

Бившият социален министър проф. Йордан Христосков определи като абсурдна и невъзможна идеята да се предвиди възможност за връщане на вноски от НОИ към частните фондове, ако се даде право на избор за прехвърлянето на пари от втория стълб към държавното обществено осигуряване. В интервю за Дарик проф. Христосков изрази надежда ГЕРБ да се откажат от спорната идея, която подменяла модела на осигуряването.

По думите му „национализация" е силна дума, но експертът подчерта, че ако поправката мине, във втория стълб ще останат само хора с високи доходи и постоянна заетост, а в НОИ ще се върнат хората с по-ниски доходи. Така според Йордан Христосков държавното обществено осигуряване ще бъде натоварено с неизпълними задължения.

"Предложението на ГЕРБ ме изненада, но като ги видях на стълбището на Министерския съвет заедно със синдикатите, ми стана ясно, че това е игра, при която ГЕРБ се опитва да спечели, макар сега не чрез национализация, а чрез подвеждане на хората някакви средства, за да кърпи бюджета, а синдикатите да спечелят малко доверие на хората, защото те изпазаруваха срещу това замразяването на възрастта за пенсия, въобще онзи пакет от реформени мерки, които трябваше да бъдат приети. Това е пазарлъкът, виждам, че продължава инатлъкът, включително с някакви такива финтове да се измъкнат от ситуацията. Имам предвид предложението вчера на премиера от Брюксел, че може да позволи и обратното връщане - след като някой е избрал НОИ, след това да се върне в универсалния фонд. Това е абсурд, невъзможно е да бъде направено или най-малкото техниките, по които може да бъде направено, изискат доста време на подготовка. Или трябва да се смени функцията на НОИ и той да се превърне в институция, която води индивидуални партиди и инвестира средства, или хората да получат обратно сумата, която се прехвърлили без доходност, без нищо", каза Христосков.

Според него това би създало един много опасен прецедент, че в момента, в който някой само пусне слух, че ще има финансова криза, хората да пратят парите се в НОИ и там, като в тих залив, те да бъдат запазени и като отмине кризата или въобще няма криза на принципа на стадното чувство отново да искат да се върнат в пенсионните фондове, хипотетично предположи Христосков. Според него това би създало хаос на капиталовите пазари и в пенсионните дружества. Именно затова бившият социален министър изрази надежда настоящите управляващи да се откажат от тази идея.

„Когато имаш някакви затруднения, подменяш темата на деня с нещо друго, което ще предизвика огромни спорове, ще настрои обществото, ще потърсим друг виновен като например пенсионно-осигурителните дружества - това е нещо, от което губят всички", коментира още проф. Христосков. Според него острите спорове давали обаче повод да се разясни смисъла на осигурителния модел, като пенсионно-осигурителните дружества да проявят по-голяма активност.

Бившият управител на НОИ подчерта, че е опасно да се говори за източване на частните пенсионни фондове. „Бяхме свидетели години наред един синдикален лидер непрекъснато да говори за ограбване на парите, че най-голямото зло са капиталовите фондове - в една нормална държава този човек трябваше да бъде в затвора или най-малкото с една глоба трябваше да го спрат да говори - това са финансови институции", каза още той.

„Ако спрат нещата дотук - т.е. само това и нищо друго не бъде направено, бюджетът ще спечели около 50-60 млн.лв. за 2015 г. само от това, че около 70 хиляди започват за първи път работа. Ако половината или 60 на сто от тях не изберат фонд, през цялата тази година на размисъл парите остават в набирателната сметка на НАП и се ползват от бюджета", обясни Йордан Христосков.

Той обаче очаква нещата да не спрат дотук, а да се приложи същия подход и спрямо професионалните фондове. „Аз обаче очаквам, че ще има втори тур - същото да се приложи и по отношение на професионалните пенсионни фондове, където има около 750 млн. лева. Тези пари са натрупани, бързо ликвидни и ако бъдат прехвърлени, синдикатите после проявяват един апетит да създат т.нар. индустриален фонд пак на солидарен принцип и по някакъв начин да го управляват", обясни Христосков.

Нека хората да знаят все пак, че сборът от пенсиите от двата стълба е по-голям отколкото пенсия само от първия стълб, коментира още бившият управител на НОИ.