В Елхово евакуираха жители, бедствено положение в Съединение
В Елхово евакуираха жители, бедствено положение в Съединение / снимка: БГНЕС
В Елхово евакуират жители
76887
В Елхово евакуират жители
  • В Елхово евакуират жители

Обстановката на много места в страната все още е сложна след падналите валежи в последните дни. Очаква се валежите да спират.

Във вторник в Елхово хора в засегнатите от наводнението къщи бяха евакуирани, като те сами са поискали да напуснат домовете си. Полицията и Гражданска защита са направили обход отново в рисковите райони, за да проверят, дали има останали, съобщи пред Дарик кметът на Елхово Петър Киров. Полицията е поела ангажимент да осигури охрана на изоставените домове. Кметът Киров посочи, че нивото на водата е над 4.3 м. и въпреки очакванията за спиране на валежите, изпускането на язовирната вода може да създаде сериозни проблеми в района.

Бедствено положение е обявено в община Съединение. Заради обилните валежи, паднали в района, преливат язовири, а местната река излезе от коритото си и наводни десетки домове. Само преди три месеца в общината отново бе обявено бедствено положение.

В община Мъглиж също бе обявено бедствено положение заради обилните валежи.

Община Пещера обяви частично бедствено положение заради свличане на част от пътя към курортното селище "Свети Константин". Свличането е с дължина от 30 метра, а ширината му е около 10 метра. Свлачището е повлякло и дървета, засегната е част от пътното платно. По данни на местната община само една къща се намира в района на бедствието, няма опасност тя да бъде понесена от земната маса.

Движението на моторни превозни средства е само в едната посока, като забрана за преминаване имат само тежкотоварните автомобили. По данни на Хидрометеорологичната станция в пазарджишкото село Ивайло, през последното денонощие в района на Пещера са паднали близо 40 литра дъжд на квадратен метър.

Продължава отводняването на улици, дворове, мазета и приземни етажи в най-засегнатите южни зони на Ямбол. Следобед нивото на река Тунджа при Ямбол е 525 см. Въпреки повишеното ниво обаче, проводимостта на реката в рамките на града е нормална и има резерв до достигане на критичните ниви. При евентуален риск от създаване на критична обстановка гражданите ще бъдат своевременно уведомени. Създадена е организация при необходимост да бъде извършена незабавна мобилизация на хора и техника. В района на града няма разлив на реката. Към момента няма непосредствена опасност за града и населението.

Язовир „Тича" прелива с над 43 кубически метра вода в секунда, съобщи зам. областният управител на Шумен Петко Шаренков. Водоемът прелива вече четвърти ден, а в следствие на продължаващите валежи и водата, която прелива през преливника се е увеличила драстично. Въпреки това, поне за сега няма опасност от усложняване на ситуацията. В Шуменско преливат още 8 язовира, това са „Маломир", „Станянци", „Златар 3", „Драгоево", „Александрово", „Кълново", „Дибич" и „Развигорово". Водоемите преливат минимално, успоредно с това се и източват и също не създават риск от наводнения.

Когато язовирите се поддържат в подходящи обеми и се стопанисват добре, дори по-висока вълна може да бъде удържана и да не се стигне до подобни наводнения. Това мнение изрази Дарик зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

Стопаните, чиито площи са пропаднали на изцяло ще бъдат обезщетени с държавна помощ, заяви министърът на земеделието Десислава Танева при среща с кметове от села, пострадали от наводненията в Сливенска община.