Три са критичните точки в страната след пороите
Три са критичните точки в страната след пороите / снимка: БГНЕС
Три са критичните точки в страната след пороите
76815
Три са критичните точки в страната след пороите
  • Три са критичните точки в страната след пороите

Три са критичните точки в България след падналите дъждове - Гълъбово, Раднево и Елхово. Това обяви в Гълъбово преди заседанието на Националния кризисен щаб вътрешният министър Веселин Вучков.

„Най-усложнена остава обстановката при Елхово. Докато на повечето места в страната нивото на реките започва леко да спада, при Елхово е точно обратното. В момента е достигнато критичното ниво. В този район вече има залети ниски площи по поречието на реката. Очаква се нивото още да се покачва, но гражданите са уведомени, мобилизирана е местната власт и всички институции, имащи отношение със ситуацията, работят в пълна координация”, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в град Гълъбово след заседанието.

„Продължава контролираното изпускане на язовирите и за момента няма проблем с хидротехническото състояние на съоръженията”, каза още Ивелина Василева, която по-рано през деня инспектира язовир „Зорница“ на територията на Община Средец.

Продължава да работи и Оперативното звено на Министерството на околната среда и водите.

В заседанието участваха още директорът на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов, областният управител на Стара Загора Георги Ранов, заместникът му Маноил Манев, кметът на Гълъбово Николай Тонев, кметът на Раднево Юлиан Илчев, ръководителите на държавни структури на областно ниво, както и представители на ръководствата на дружествата от комплекса „Марица Изток".

Все още няма яснота кога ще бъде възстановено нормалното електрозахранване в Община Гълъбово, която остана без електричество след като заради скъсана дига на река Съзлия се наводни подстанцията в града. Задействано бе аварийно електрозахранване, което позволява на хората да имат ток два часа, след което за същото време той се спира.

Само две са селата на територията на общината, които изобщо нямат електричество. Причина за това е авария на електроразпределителното дружество, по която се работи.

Според министър Вучков водата от подстанцията ще бъде изпомпена най-късно до понеделник. Възстановяването на нормалната работа е продължителен процес и не мога да се ангажирам със срок, в който ще стане това, както и дали ще се случи преди Коледа, допълни вътрешният министър.

Той разкри, че Комисията за справяне с бедствията и авариите има постъпили искания за възстановяване на щети за около 300-400 милиона лева, а годишно тя разполага с пъти по-малка сума. За цялостна превенция, почистване на речни корита, възстановяване на диги са необходими около 1,5-2 млрд. лева, обясни вътрешният министър.