„Капитан Андреево” е под вода, критична ситуация в Югоизточна България след пороите
„Капитан Андреево” е под вода, критична ситуация в Югоизточна България след пороите / снимка: Dariknews.bg, архив
„Капитан Андреево” е под вода, критична ситуация в Югоизточна България след пороите
76745
„Капитан Андреево” е под вода, критична ситуация в Югоизточна България след пороите
  • „Капитан Андреево” е под вода, критична ситуация в Югоизточна България след пороите

Проливните дъждове наводниха отново Кърджали, Хасково и Димитровград. Много реки за излезли от коритата си и са залели пътища. Към този момент бедстващи хора няма, не е обявено и бедствено положението, но ситуацията е критична, съобщава бТВ.

Преливат десетки язовири в Хасковско. Затворен е ГКПП „Капитан Андреево", който е под вода. На пътното платно там водата е около половин метър.

Проливният дъжд, който валя през цялата нощ в Хасковска област, вдигна критично нивата на реките и на много места те излязоха от коритата си, като заляха пътища и обществени сгради.

Обстановката в област Хасково е усложнена заради продължаващите валежи, но към момента няма опасност за населението, информират от областната управа. Съобщават за затворени пътища, залети улици и мазета на къщи. Отговорните за справянето с усложнената обстановка институции полагат всички усилия за решаване на проблемите по места, допълват от областната администрация на Хасково.

Затворен и към този час остава ГКПП „Капитан Андреево", където водата е около половин метър, а опашката от камиони и коли - около 10 км от българската страна. Трафикът се пренасочва към ГКПП „Лесово".

В с. Клокотница е залят площадът и една улица. Пътят за с. Динево е затворен, поради преливане на р. Хасковска там. Има и дворове под вода. В с. Стойково е скъсана дига и са залети 4 къщи.

Затворени пътища има в общините Димитровград, Симеоновград и Маджарово. Пътят за Свиленград през община Любимец е под вода на няколко места, но не е затворен. В с. Славяново, Харманлийско, реката е излязла от коритото и е заляла местната фазанария.
Три села са без ток към момента - две в община Стамболово и с. Долно Луково, Ивайловградско.

Непрекъснато се наблюдава нивото на река Марица.

По-сериозна е обстановката на територията на Ямболска област, където край Елхово нивото на река Тунджа продължава да се покачва.

Към 2 часа след полунощ е прелял язовир Македонци край едноименното село, община Кърджали. Има залети домове. Според информацията на bTV десетки микроязовири в региона преливат.

По-късно водната стихия е достигнала Хасково и Димитровград. Има десетки сигнали за наводнени къщи.