Икономистът Мика Зайкова: Бюджет 2015 е дупка в кутия от пица
Икономистът Мика Зайкова: Бюджет 2015 е дупка в кутия от пица / снимка: БГНЕС
Икономистът Мика Зайкова: Бюджет 2015 е дупка в кутия от пица
76615
Икономистът Мика Зайкова: Бюджет 2015 е дупка в кутия от пица
  • Икономистът Мика Зайкова: Бюджет 2015 е дупка в кутия от пица

Бюджет 2015 не е просто "постна пица, а дупка в кутията на пицата" - така накратко описа проекта за държавния бюджет за следващата година икономистът Мика Зайкова от КТ "Подкрепа".

Тя обясни, че елементарната икономическа логика за повишаване на потреблението е именно чрез увеличение на доходите на най-бедни у нас. Замразяването на минималната работна заплата на 340 лева няма да доведе до положителни резултати за икономиката ни догодина.

Зайкова вижда проекта за основния финансов закон за следващата година като бюджет по дянковски. По думите й замразяването на минималната заплата през 2015-а на практика означава, че този, който работи на 340 лева, ще получи чист доход от 266.53 лева, тоест с 20 лева по-малко от прага на бедност. Така ще се увеличат работещите бедни, отчете Зайкова.

"Но най-голямата беда е в това, че затрудненото ни, намиращо се едва ли не на кота нула потребление ще потъне", допълни икономистът и заключи: "Пицата вече не е постна, а представлява дупка в кутията на пицата".

Зайкова попита как се очаква от един работещ беден човек да плати сметките за комунални услуги, да гледа деца и да ги храни пълноценно.

Позицията на синдикатите е, че минималната работна заплата трябва да скочи на 400 лева. Според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова това би бил рязък скок, а бизнесът нарича подобна стъпка икономическа авантюра и вижда в нея фирмени фалити.