КНСБ предлага увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева
КНСБ предлага увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева / снимка: БГНЕС, архив
КНСБ предлага увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева
76500
КНСБ предлага увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева
  • КНСБ предлага увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева

Замразяване на възрастта за пенсиониране за всички категории на труд през 2015 година, увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева и регламент за договаряне на заплатите по предприятия са сред предложенията на КНСБ към новото правителство.

Синдикатът настоява за незабавно стартиране на съвместната работа по пенсионната реформа, с основна цел стабилизиране на системата и подобряване на адекватността на пенсиите и обезщетенията през плавно вдигане на осигурителните вноски. От друга страна, повишаването на доходите е наложително, за да се преодолее продължаващата вече 15 месеца тенденция на дефлация у нас, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ настояват също за въвеждане на необлагаем минимум, съчетан с прогресивно подоходно облагане и предупреждават за протестна готовност, ако не бъдат запазени сегашните условия за пенсиониране през следващата година.

„Тя води след себе си намаляване на цените, на производствените цени при това, което означава неминуемо съкращаване и намаляване на производствата, което означава и разходи да бъдат ограничавани предприятията. Следователно и най-вероятно и ограничаване на работни места и съкращения, както и нова дефлационна спирала, която ни кара към дъното", заяви Димитров.

„Затова единственият лек срещу дефлацията, измислен по света, е потреблението и стимулиране на потреблението. Няма друг просто. Хубав, лош, ляв, десен, среден - няма никакво значение. Да си спомним онази поговорка, в която се казва, че не е важно какъв е цветът на котката, важно е да лови мишки. В момента сме стигнали до това дередже. Тоест дебатът дали трябва да увеличаваме по някакъв начин потреблението, дали трябва да увеличаваме доходите, дали трябва да вземем допълнително заеми, не стои на дневен ред. Няма алтернатива това поведение", допълни Пламен Димитров.