Танева предлага Румен Порожанов за шеф на фонд Земеделие
Танева предлага Румен Порожанов за шеф на фонд Земеделие / снимка: БГНЕС, архив
Танева предлага Румен Порожанов за шеф на фонд Земеделие
76491
Танева предлага Румен Порожанов за шеф на фонд Земеделие
  • Танева предлага Румен Порожанов за шеф на фонд Земеделие

Бившият финансов министър в кабинета „Близнашки" - Румен Порожанов, ще бъде върнат отново на поста шеф на фонд „Земеделие" - позиция, която заемаше две години по време на управлението на ГЕРБ. При представянето на мерки срещу незаконната сеч в Ботевград земеделският министър Десислава Танева нареди Порожанов сред „лицата, които могат да управляват прозрачно и в обществения интерес на земеделския сектор".

Румен Порожанов заемаше поста в периода от 2011 г. до август 2013 г., когато беше сменен при управлението на кабинета на Пламен Орешарски. Преди това беше съветник на финансовия министър Симеон Дянков. В първата година като шеф на фонд „Земеделие", през декември 2011 г., беше пребит при неясни обстоятелства.

Тогава каза: „Колкото повече работиш, толкова повече си уязвим". Завръщането му във Фонда стана известно от думите на земеделския министър Десислава Танева, която в Ботеград представи мерки за борба с незаконната сеч:

„Винаги сме я казвали и имаме ясна политическа визия кои са лицата, които могат да управляват прозрачно и в обществения интерес на земеделския сектор. Чакаме само Министерството на труда и социалната политика да определят своя представител в Управителния съвет и ще предложим господин Румен Порожанов", заяви Танева.

Междувременно днес стана известно, че остранения от служебния кабинет „Близнашки" доскорошен шеф на фонд „Земеделие" - Мирослав Николов, е бил възстановен на работа от Софийският районен съд и трябва да му се платят всички заплати до момента.

В Ботевград пък министър Десислава Танева и заместникът й Георги Костов с ресор гори разгласиха мерки срещу незаконната сеч. Създават се 137 мобилни групи за цялата страна, които ще бележат отсечените трупи с уникални маркировки. Въвеждат се и електронни фишове. Очаква се мерките да намалят с 20 на сто незаконната сеч. По данни на земеделското министерство всяка година близо 2 млн. кубика дървесина - близо четвърт от добитата, е била отсечена незаконно.