Калфин: Ще подкрепим ГЕРБ и Реформаторите за определени политики
Калфин: Ще подкрепим ГЕРБ и Реформаторите за определени политики / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Калфин: Ще подкрепим ГЕРБ и Реформаторите за определени политики
75944
Калфин: Ще подкрепим ГЕРБ и Реформаторите за определени политики
  • Калфин: Ще подкрепим ГЕРБ и Реформаторите за определени политики

Председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин потвърди позицията на коалицията, че ще осигури подкрепа на ГЕРБ и Реформаторския блок в пленарната зала, но по определени политики.

Калфин обаче не потвърди дали ще стане част от формулата „2+2" - коалиция между ГЕРБ и Реформаторите и подкрепа в пленарната зала от Патриотичния фронт и АБВ.

„Ние не сме за дясноцентристко правителство и бихме подкрепили правителство по два начина. Единият е - ако има дясноцентристко правителство, по определени теми бихме разгледали евентуална подкрепа", добави той.

На въпрос за евентуална съвместна програма с дясноцентристко правителство Калфин отговори:

„Да видим каква им е идеята. Ако в нея влязат конкретно разписани ангажименти, важни за нас, бихме се ангажирали, за да бъдат изпълнени, но все още такова нещо не съм видял".

По думите му досега при консултациите не са били обсъждани постове в бъдещия кабинет:

„Досега в нито един разговор не сме говорили за постове, а за програми. Едното ни искане е за промяна в данъчната система и това е едно от големите ни различия с ГЕРБ. Сигурно и между Реформаторите и ГЕРБ има огромни различия по някои конкретни теми. За нас е важно да има стабилно правителство и да се случат промени, които са включени в нашата програма".

Калфин обясни какво е заложено в идеите на АБВ за промяна в данъчното законодателство:

„Не става въпрос само за плоския данък, а и за данък върху финансовите трансакции, за ограничаване на офшорните компании, въвеждането на данък върху наследството".