Шуменският екарисаж спира обезвреждането на животински трупове заради държавен дълг от над 4 млн. лв.
Шуменският екарисаж спира обезвреждането на животински трупове заради държавен дълг от над 4 млн. лв. / снимки: Дарик-Шумен
Шуменският екарисаж спира обезвреждането на животински трупове заради държавен дълг от над 4 млн. лв.
75924
Шуменският екарисаж спира обезвреждането на животински трупове заради държавен дълг от над 4 млн. лв.
  • Шуменският екарисаж спира обезвреждането на животински трупове заради държавен дълг от над 4 млн. лв.

Шуменският екарисаж спира работата си по извозването и обезвреждането на животински трупове от началото на месец ноември. За това алармира управителят на дружеството Мирослав Александров. Причината е, че държавата не е платила нито лев на екарисажа за дейността му от началото на годината. Натрупаното задължение вече е в размер на малко над 4 милиона лева, а въпреки, че Агенцията по безопасност на храните има договор с екарисажа, средства за обезвреждането на труповете на животни не са предвидени в държавния бюджет за тази година, която пък се оказа доста натоварена заради наводненията и заразата от син език.

„Умрелите животни, като тонаж при нас са около 350 - 400 тона месечно, всъщност тази година беше малко по-особена, в средата на годината започна да се наблюдава повишаване на смъртността при преживните животни, причинено от болестта „син език" и през септември мъртвите животни достигнаха до 750 тона", обясни Александров. По думите му, това е увеличило и разходите на предприятието.

Шуменският екарисаж спира обезвреждането на животински трупове заради държавен дълг от над 4 млн лв
netinfo

В следствие на това, екарисажа е изчерпал всичките си налични средства. Въпреки многократните запитвания и сигнали БАБХ и министерството на земеделието отговор няма и шуменското предприятие е принудено да спре работата си по обезвреждането на трупове в 18 от областите в страната, които са му разпределени.

„Без свежи средства нашите партньори и контрагенти не ни дават нито горива, нито вода, нито ел. енергия, нито консумативи и материали, нито нищо и за това в тона на добрия мениджмънт аз съм длъжен да взема тези предпазни мерки, за да отговоря, както на търговския закон, така и на Кодекса на труда", категоричен бе Мирослав Александров.

Спирането на дейността на шуменския екарисаж крие реален риск от екологичен проблем в страната, тъй като няма да има кой да извозва и обезврежда животинските трупове.
Ситуацията с другия, по-малък екарисаж - този във Варна е идентична и там също преустановяват своята дейност.