Окончателно: 65 стотинки минимална тарифа за таксита
Окончателно: 65 стотинки минимална тарифа за таксита / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив
Окончателно: 65 стотинки минимална тарифа за таксита
75726
Окончателно: 65 стотинки минимална тарифа за таксита
  • Окончателно: 65 стотинки минимална тарифа за таксита

С 36 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържали се" предложението за новите тарифи на таксиметровите услуги в Пловдив бе прието на днешната сесия на Общинския съвет.

След влизане в сила на предложението, таксиметровите компании в Пловдив няма да имат право да возят за по-малко от 65 стотинки през деня и 75 стотинки нощно време.

Един лев и 30 стотинки на километър е максимумът, на който те ще имат право да возят, и то само през нощта. Максималната дневна тарифа става 1.10 лв.

Запазва се първоначалната такса от 90 стотинки и 20 стотинки за минута престой.

Предложението бе внесено в местния парламент от ресорния зам.-кмет Александър Държиков и бе подкрепено от Асоциацията на таксиметровите шофьори с подписка от над 700 души.

На днешната сесия присъстваха и хора от Асоциацията за защита на правата на таксиметровите превозвачи, които бяха изключително недоволни от решението на съветниците и настояваха за по-високи цени на услугата. Те заявиха, че ще заведат дела срещу община Пловдив, защото нямат намерение да возят на тези цени. По думите им настоящата тарифа е под себестойността на услугата, която според тях възлиза на поне 80 стотинки.

Представителите на асоциацията бяха категорични, че много от големите фирми укриват данъци, като манипулират касовите апарати или използват дублиращи устройства.

(чуйте още какво разказа Мариян Киров от Асоциацията за защита правата на превозвачите)