Две църкви в русенско ще грейнат с нови стенописи
Две църкви в русенско ще грейнат с нови стенописи / Дарик Русе, Искра Георгиева
Две църкви в русенско ще грейнат с нови стенописи
75690
Две църкви в русенско ще грейнат с нови стенописи
  • Две църкви в русенско ще грейнат с нови стенописи

Два храма в Русенска епархия скоро ще отворят врати обновени и с нови стенописи. До края на годината трябва да бъде изписана църквата в с. Мечка, а след това ще бъдат довършени стенописите и в манастира „Св. Марина“ в с. Каран Върбовка. Майсторът, който работи и на двете места е русенецът Огнян Денев. Освен че ще имат нови стенописи, църквите в двете села са ремонтирани и обновени. Ремонт се прави и в манастира „Св. Петка“ в с. Копривец. Всичко това се случва по проект, финансиран по програмата за развитие на селските райони.

Две църкви в русенско ще грейнат с нови стенописи
netinfo

В църквата в с. Мечка е ремонтиран покрива, ронливата мазилка е изкъртена и храмът е измазан наново, разказа предстоятелят на храма отец Емилиян. Той обясни още, че подовата настилка е подменена и е направена нова подпорна стена и ограда . В тази църква не е имало стенописи и сега тепърва тя ще отвори врати изписана с ликовете на много светци. В Каран Върбовка ремонтът върви от миналата година, но има още доста работа и срокът е удължен до лятото на 2015 г. Там се ремонтират както църквата, така и прилежащите помещения за монасите, очаква се и бившият военен лагер да бъде пригоден за поклонници. В манастира в с. Копривец се реконструират 10 монашески килии със самостоятелни санитарни възли, остава да се ремонтира още една сграда.

Две църкви в русенско ще грейнат с нови стенописи
netinfo

Иконописецът Огнян Денев пък разказа, че изписването на църквите за него е осъществяване на детската му мечта. Образите, които ще изпише той подбира заедно със свещеника или сам, като дава предимство на българските светци, сред които Св. Йоан Рилски, Св. Климент Охридски, Св. Цар Борис Покръстител. Стила, в който работи майсторът е палеологовия, класически стил от 14 в. Той разказа, че е чиракувал 4 години в Гърция, преди да поеме предизвикателството да изписва сам църкви. Негово дело са стенописите в храма „Св. Архангел Михаил“ в кв. Здравец в Русе, тези в църквата в с. Тръстеник, както и тези в софийския храм „Успение Богородично“. Според Огнян има шанс още много православни храмове да бъдат изписани и обновени, ако има воля у свещениците, които ги стопанисват. Чуйте повече в прикачения файл.