Политолог: Въпросът е ще влезе ли във властта „силиконовото ДПС”
Политолог: Въпросът е ще влезе ли във властта „силиконовото ДПС” / снимка: БГНЕС, архив
Политолог: Въпросът е ще влезе ли във властта „силиконовото ДПС”
75598
Политолог: Въпросът е ще влезе ли във властта „силиконовото ДПС”
  • Политолог: Въпросът е ще влезе ли във властта „силиконовото ДПС”

Икономическата невидимост и империята „Пеевски” са голямата интрига около съставянето на бъдещото правителство - от това дали „България без цензура” ще участва във властта ще проличи дали ДПС и олигархичния кръг зад партията ще бъдат също част от тази власт. Тезата е на политолога доц. Анна Кръстева.

В интервю за Дарик тя нарече ББЦ „силиконовото ДПС”, като в същото време подчерта, че трябва да се прави ясна разлика между представителите на турската общност и олигархичен кръг. Според доц. Кръстева голямото предизвикателство пред новото правителство е хората от турската общност да не се почувстват непредставени, дори и без във властта да участва субект, който ярко да ги представлява.

„Шарената палитра от формации в 43-тото Народно събрание не трябва да я четем като констатация, а като диагноза - тя не е просто механичен резултат от гласуване, а ярък знак на българите към политическия елит. Българите не посочиха един или два политически субекта, на които да дават доверие за управлението”, коментира доц. Анна Кръстева. Според политолога рекордния брой партии, които избирателите вкараха в парламента не е парадокс на фона на желанието на мнозинството българи за стабилност, а напротив.

Доц. Кръстева определи като съществена крачка напред и позитив от този резултат на изборите самия старт на разговорите между политическите партии. „Такъв тип политическо поведение не сме виждали – пускането на дамското трио вместо говореното единствено на лидера на ГЕРБ е позитивен елемент”, коментира тя.

Друг положителен ход, макар и закъснял, бил опитът на партиите да преведат програмите си на достъпен език, влизайки в разговори за бъдещо управление. „След изборите нашите партии направиха това, което всички партии в нормалните страни правят преди избори - превеждат на достъпен език програмите си, за да може избирателят да направи своя информиран избор”, обясни политологът.

Политическата видимост и икономическата невидимост

По повод позицията на ДПС спрямо бъдещата власт Анна Кръстева отбеляза, че има политическо и икономическо равнище. „ДПС политически не иска да излезе като фактор, предлагайки да гарантира една година правителството. Но реакцията на ГЕРБ да не си осигури това комфортно мнозинство и да спре другите консултациите, е едно безспорно зряло политическо решение”, каза тя. Според нея ГЕРБ не са простили непремерените изказвания на ДПС при формирането на кабинета „Орешарски” с аргумента този кабинет „да отстрани Бойко Борисов и Цветанов за дълго, а ГЕРБ завинаги от властта”.

„Това е политическата видимост, която е здравословна за демократичния климат. Това, което не знаем обаче е какво става с икономическата невидимост”, посочи доц. Кръстева.

„Империята „Пеевски” - тя по никакъв начин не е нарушена. Някакво косъмче да е паднало от нея?!? В тази битка на гигантите, гигантът Пеевски излиза двойно по-силен. Видели сме Пеевски с всички цветове, против ГЕРБ, със ГЕРБ - парите не миришат, не говорим за отговорния бизнес. Това е голямата интрига на тази ситуация”, коментира политологът.

Колко партии представляват империята „Пеевски” в парламента?

Според Анна Кръстева, когато се говори за империята „Пеевски”, трябва да се отговори на въпроса от колко партийни субекти тя се представлява. „ДПС безспорно е единият, от друга страна има ли втори?!? Аз лично го наричам „силиконовото ДПС” - „България без цензура”, всички белези, всички индикатори натам сочат и въпросът е дали това „силиконово ДПС” ще влезе във властта”, допълни доц. Кръстева.

Един от лакмусите, по който ще видим участието на ДПС и на икономическия и олигархичен кръг зад него, това е участието на ББЦ във властта, смята политологът. Като отбеляза, че единственото условие, което партията на Николай Бареков поставяла засега е темата за т.нар. електронно правителство.

Турската общност да се чувства представена и без ДПС във властта

Тя обаче подчерта, че трябва да се прави разлика между олигархичен кръг и представителство на турската общност. „Голямото предизвикателство пред правителството, независимо от неговата формула и структура, е турската общност в България да не се почувства непредставена. Това правителство, независимо дали има партиен субект, който ярко да ги представлява във властта, техните интереси да бъдат представени”, обясни Анна Кръстева.

Умерените или т.нар. традиционни партии в България трябва да се поучат от европейските партии след националистическата вълна там, смята политологът. В Европа умерените партии се консолидираха, за да спрат крайните екстремистки партии. И в България умерените партии трябва да преодолеят лидерските си различия, за да ни дадат реална алтернатива, допълни доц. Кръстева.

В противен случай според нея при свличащата се левица, ако и десницата се раздруса, политическият терен в България ще бъде запълнен от „креслив екстремистки национализъм”. Такива партии са силни като опозиция, да викат и крещят, но те не са в състояние да предлагат политики, нито могат да извадят страната от криза, посочи още политологът.