Предвиждат мерки за реинтегрирането на български студенти, завършили в чужбина
Предвиждат мерки за реинтегрирането на български студенти, завършили в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предвиждат мерки за реинтегрирането на български студенти, завършили в чужбина
75257
Предвиждат мерки за реинтегрирането на български студенти, завършили в чужбина
  • Предвиждат мерки за реинтегрирането на български студенти, завършили в чужбина

Българските студенти, магистри и докторанти, които се завръщат, за да работят у нас след завършване на образование в чужбина, ще се ползват от възможности за кредити с по-добри условия. Това предвижда Стратегията за развитие на висшето образование за периода 2014-2020 година, представена от образователния министър Румяна Коларова.

Подобни облекчения ще важат и за младите хора, решили да останат да се развиват в страната ни. По думите на Коларова една от идеите е, ако някои има изтеглен студентски заем и работи 5 години в България, то този заем да се покрива от държавата.

Парите вече няма да следват студента, а качеството във висшите училища, посочи заместник-министърът на образованието с ресор „Висше образование" проф. Валери Младенов

„Тази стратегия е свързана с оперативната програма на министерството и там са предвидени средства за реинтеграция на всякакво ниво - за магистри, за докторанти, за постдокторанти", каза Младенов.

Румяна Коларова обясни как ще работят на практика мерките:

„Една катедра кандидатства с проект, получава финансиране от европейските пари за изследване по 1 млн. на година и в изследователските дейности, например, е описано: „Това ще се извършва от трима докторанти". И ако катедрата спечели проекта, тя трябва да намери трима докторанти, за да ги усвои тези пари. Имат конкретна изследователска задача, а не докторантът да мисли и да си измисля задача и второ, имате конкретни пари, които трябва да бъдат усвоени. Друга мярка, която също е силна, това е отпускат се пари, чрез които се хоноруват млади преподаватели в катедри", обясни Коларова.