Кой стои зад трагичния завод?
Кой стои зад трагичния завод? / netinfo
Кой стои зад трагичния завод?
75239
Кой стои зад трагичния завод?
  • Кой стои зад трагичния завод?

От 2010 г. завод "Миджур" в Горни Лом, където около 17.00 часа в сряда стана взрив, е собственост на "Видекс" АД.

Справка с търговския регистър показва, че собственици на фирмата са Валери Митков, Ирина Миткова и синът му Емил Митков. Митков-баща е в съдружие с бизнесмена Христо Ковачки.

Собственикът на завода в Горни Лом Валери Митков е в управителния съвет и паралелно с това в съдружие в няколко фирми, които се занимават с унищожение на боеприпаси и с производство на взривни материали. От регистрите се вижда още, че Митков участва в управлението на "Сдружение на Взривните инженери в България".

Това не е първият инцидент в заводи на Митков. През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур" стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима души, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.

През март 2013 г. Митков е избран за велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България. Масонското братство тогава отразява широко в медиите избора на Митков за зидар. Роден е през 1961 година в София. Завършва Московския институт за стомани и сплави през 1986 г. със специалност инженер-металург, а по-късно придобива и професорска степен.

Магистър по "Международни икономически отношения" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) през 1991 г. Доктор по "Техника и технология на взривните работи" Минно-геоложкия университет от 2006 г. Председател е на Сдружение на взривните инженери в България.

Според информации в медиите от предишни негови изяви има и десетки публикации и издадени учебници в областта на взривното инженерство.

Митков е и ръководител е на Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" в София.