Р. Кънев: Съюз между ГЕРБ и ДПС след изборите е най-опасното нещо за българската политика и икономика
Р. Кънев: Съюз между ГЕРБ и ДПС след изборите е най-опасното нещо за българската политика и икономика / netinfo
Р. Кънев: Съюз между ГЕРБ и ДПС след изборите е най-опасното нещо за българската политика и икономика
74912
Р. Кънев: Съюз между ГЕРБ и ДПС след изборите е най-опасното нещо за българската политика и икономика
  • Р. Кънев: Съюз между ГЕРБ и ДПС след изборите е най-опасното нещо за българската политика и икономика

Председателят на ДСБ Радан Кънев беше лично в Русе, за да подкрепи отбора на реформаторите в крайдунавския град за предстоящата предизборна битка. Той заедно с водача на русенската листа Румен Христов и останалите в листата поеха ангажимента за добър резултат, който ще бъде полезен и за коалицията, и на национално ниво.

Кънев подчерта, че основната цел на Реформаторският блок е да доведе до управление, което да реши основните проблеми на отделните български граждани - жизненият стандарт, доходите, безработицата, икономическото развитие.

Особеното в кампанията на Реформаторския блок, което го отличава от всички конкуренти на тези избори, е ясното съзнание, че икономическите проблеми на държавата не могат да бъдат решени без така необходимата съдебна реформа и дълбока реформа в държавната администрация, категоричен бе Кънев.

"Затова, независимо че целите ни са икономически, приоритетите, с които ние ще управляваме, са на първо място реформа в правосъдието, възстановяване на върховенството на закона, а на второ място дълбока реформа на администрацията, категорично прекратяване на партийната намеса в държавната администрация, в общинската администрация и най-вече в здравеопазването и образованието", каза той.

Едва след като се осъществят тези реформи, след като се изчистят чрез премахване на корупцията в правосъдието, проблемите, свързани с обществените поръчки и монополите, България може да тръгне по пътя на икономическото развитие, смята Радан Кънев.

За да се стигне до тези реформи обаче, е необходимо да се постигнат няколко основни политически цели. По думите първата е отстраняване на БСП от политическата власт за дълго време, а втората е отстраняване на Движението за права и свободи не просто от изпълнителната власт, но и от лостовете на икономическата власт и незаконната власт в системата на правосъдието, каза Кънев.

"Господин Местан каза днес, че независимо какво е правителството, ДПС ще го подкрепя през първата година от управлението, а това в българската политика и в стила на ДПС е неприкрит знак за сътрудничество между ГЕРБ и ДПС след парламентарните избори. А едва ли има нещо по-опасно за българската политика и за българската икономика, което може да случи след изборите", каза Кънев и даде примери.

Запазването на валутния борд, покриването на критериите за влизане в еврозоната и единния енергиен съюз са приоритетите на коалицията, по които ще се търси консенсус в следващия парламент, заяви водачът на листата на Реформаторския блок в Русе Румен Христов.

"Реформаторският блок ще защитава националните интереси на България преди всичко. Те са свързани с нашата категорична ориентация към ЕС и НАТО, а не на изток и всичко, което е свързано с демократизирането и просперитета на България, ще бъде подкрепено от нас", каза Христов.

Той сподели възхищението си от примера на Полша, където хората са намерили пет-шест приоритета, обединили са се около тях и имат сериозни позиции в Евросъюза. "Смятам, че десницата винаги е била национално отговорна, ще бъде такава и в следващия парламент", коментира Христов.

Най-важното нещо, което трябва да се свърши в България, е, да се сложат на здрави основи правосъдието и прокуратурата. По въпросите, свързани със съдебната власт обаче, от 5 години съществува трайна коалиция между ГЕРБ, ДПС и БСП, затова и в следващия парламент ще бъде трудно да се сформира мнозинство, което да извърши тези промени, заяви Радан Кънев.

Това е и една от причините Реформаторският блок да настоява за кратък двугодишен мандат на следващото Народно събрание, което да подготви конституционен проект за провеждане на избори за Велико народно събрание заедно с президентските избори през 2016 година.

"Тогава на база на подготвен конституционен проект, който предвижда оздравяване на българското правосъдие, мнозинство от две трети зад този проект може да бъде събрано и тогава ще дам отговор на въпроса, кои партии имат смелостта да влязат в това мнозинство", каза Кънев.

По думите му Реформаторският блок е за такива промени сега, ще стои зад тях и след две години.

Чуйте подробности в звуковия файл: