Фермери плашат с протести
Фермери плашат с протести / снимка: Dariknews.bg, архив
Фермери плашат с протести
74898
Фермери плашат с протести
  • Фермери плашат с протести

Фермери излизат на протест, ако държавата не подпомогне стопанствата им.

Земеделците настояват да се преработи схемата за финансово подпомагане на производителите в България. Те настояват да получават минимум 200 лева на декар в периода 2015-2020 година, което би трябвало да покрие около 23% от годишните им разходи.

Искат още за този 5-годишен период за сектор производство на плодове, зеленчуци и картофи да бъдат заделени общо 81,85 милиона евро.

Производителите на плодове и зеленчуци имат и решение за безработицата в страната.

„Ние в момента по веригата заемаме около 200 хиляди работни места. Ако имаме едно достатъчно присъствие на българските плодове и зеленчуци, как би могла да се реши безработицата в България и то обикновено на нискоквалифицирана работна ръка, където е най-голямата безработица. И се очаква младото поколение да остава общо взето нискоквалифицирано. В началото на мандата на сегашния министър на земеделието имахме среща с него и той ни увери, че до края на годината може да се направи ново предложение в ЕК. Искаме от това правителство до края на мандата си да разработи ново предложение. До момента няма никаква реакция от МЗХ. А от новото правителство, дай Боже да дойде, искаме най-късно до 10 ноември да внесе новото предложение в ЕК. Претендираме, че сме интелигентен бранш, но ситуацията е такава, че ако останем с това предложение сме обречени на агония и напълно да се закрие браншът до 2-3 години. С колегите тогава ще сме принудени да минем към протест", обясни председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов.