Излагат мозайки на повече от 17 века в подземния Археологически музей
Излагат мозайки на повече от 17 века в подземния Археологически музей / БГНЕС
Излагат мозайки на повече от 17 века в подземния Археологически музей
74861
Излагат мозайки на повече от 17 века в подземния Археологически музей
  • Излагат мозайки на повече от 17 века в подземния Археологически музей

До Коледа в подземния Археологически музей в столицата трябва да бъдат изложени първите реставрирани оригинални мозайки, намерени под базиликата „Св. София". Мозайките са на повече от 17 века, като са намерени около 40 кв. метра. Първият етап от реставрацията им ще приключи през декември и ще бъдат експонирани на мястото, където са намерени, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Мозайките изобразяват тогавашната представа за това как изглежда раят, обясни проф. Петър Петров, който работи по реставрацията.

„Там са разположени птици, дървета - това е обстановката, която за ранния християнин отразява как изглежда раят" Материалите, от които е направена мозайката, са естествени минерални скални породи, варовици, сиенити. Разбира се, има специална съдова керамика, която е вторично използвана. Най-интересното тук е т. нар. смалта - материал от стъкло в различни цветове", разказа проф. Петър Петров.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова интересът към подземния музей е изключително голям и за година и половина над 32 000 души са го посетили.

„Има много посещения на цели групи от ученици, които провеждат своите уроци по история в музея", допълни Фандъкова.

Утре, за деня на София всички столичани и гости на града ще могат да посетят безплатно общинските музеи, Градската художествена галерия и зоопарка.