Готвят протест заради решение за проучване на нефт и газ в Добруджа
Готвят протест заради решение за проучване на нефт и газ в Добруджа / снимка: БГНЕС
Готвят протест заради решение за проучване на нефт и газ в Добруджа
74579
Готвят протест заради решение за проучване на нефт и газ в Добруджа
  • Готвят протест заради решение за проучване на нефт и газ в Добруджа

Граждани и екоорганизации подготвят протест тази неделя срещу решение на служебния екоминистър Светлана Жекова, която даде възможност на американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп" да проучва находища на нефт и природен газ в района на Вранино, край Добрич.

Въпреки че не разполага с допълнителна информация дали компанията ще търси природни богатства по забранени в България методи, партия „Зелените" ще обжалват решението на Жекова и ще се включат също в протестите.

Пред Дарик Петко Цветков заяви, че не са получили достатъчно информация, но по всичко личи, че ще се използват такива технологии.

По думите на Цветков от „Зелените" Министерството на екологията показва още по-голямо противоречие, като позволява използването на неизвестна технология след проучвателния процес: „Против сме на нарушаване на решението на Народното събрание, което категорично забранява добива на такива неконвенционални газове и специално по технологии, които застрашават околната среда, какъвто е фракингът. Не сме получили достатъчно информация, но по досегашни публикации всичко говори за това, че ще бъдат използвани такива технологии. Още в по-голямо противоречие е действието на Министерството на околната среда, което избягва или позволява да се продължи нататък с прилагането на неизвестна технология или потенциално застрашаваща околната среда, като се гласува решение без да се провежда екологична оценка или оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 2000".

Тази неделя протести се готвят в цялата страна: София, Варна, Благоевград, Пазарджик, Бургас и други градове.

Във връзка с информацията за протестни действия от страна на екоорганизации срещу решението на служебния екоминистър Светлана Жекова да бъде дадена възможност на американската компания „Парк Плейс Енерджи Корп" да проучва находища на нефт и природен газ в района на Вранино, край Добрич, от ресорното министерство съобщиха, че проучвателните дейности няма да окажат отрицателно влияние върху опазването на засегнатите защитени зони, тъй като става въпрос за проучване на нефт и природен газ, а не за добив на такива. Очаква се в сряда министър Жекова да даде подробна информация около възлагането на проекта на американската компания.