Продават контактната тролейбусна мрежа на Добрич за 1.2 млн. лева
Продават контактната тролейбусна мрежа на Добрич за 1.2 млн. лева / Дарик Добрич
Продават контактната тролейбусна мрежа на Добрич за 1.2 млн.лева
74462
Продават контактната тролейбусна мрежа на Добрич за 1.2 млн.лева
  • Продават контактната тролейбусна мрежа на Добрич за 1.2 млн.лева

Общинските съветници на Добрич взеха решение да се продаде на публичен търг с тайно наддаване контактната тролейбусна мрежа в града. Според оценка, направена от русенската фирма "ЕЛ" ЕООД, обявената начална цена ще бъде 1 200 000 лева без ДДС. Предложението, направено от временна комисия по транспорт, бе одобрено от 29 души, 5 гласуваха "против" и четирима - "въздържал се".

От началото на месец юли т.г. тролейбусният транспорт на Добрич не се ползва, а управляващото го дружество е натрупало сериозни загуби. Поради тази причина от октомври м.г. се търси решение на проблемите.

На съветниците бе предложен като решение още един вариант - демонтиране на мрежата от изпълнител, избран по реда на Закона за обществените поръчки, на стойност до 240 000 лева, с избран контрольор. Двата варианта за бъдещето на тролейбусния транспорт са изработени в последните месеци от временната комисия. Нейният председател Божанка Вуцова поясни в залата, че избраният вариант е за предпочитане, защото освобождава администрацията и Общинския съвет от ангажимента да следи един дълъг процес и да съхранява големи количества цветни метали.

Вуцова посочи още, че всеки месец за поддръжката на контактната тролейбусна мрежа под напрежение, за заплати и осигуровки на работещите, отиват 20 000 лева, затова продажбата не бива повече да се отлага. Освен това тя посочи, че мрежата е непреместваема и морално и физически остаряла.

Местният парламент задължи управителя на „Тролейбусен транспорт" ЕООД да изготви и представи на кмета за разглеждане на следващата сесия на Общински съвет доклад-предложение за разпореждане с всички активи на дружеството, от които не се очаква бъдеща икономическа изгода, придружен с експертна оценка.

Съветникът Владимир Калчев направи предложение да се сезира прокуратурата в търсене на отговорен за съсипването на общинското дружество "Тролейбусен транспорт". То бе одобрено, въпреки че кметът Детелина Николова поясни, че вече тече прокурорска проверка за това. Тя каза също, че е заварила дружеството през 2003 г. декапитализирано, от администрацията са го извели от фалита, но след това то отново е започнало да трупа загуби. Като причина за това Вуцова посочи намалелия пътникопоток по линиите, които обслужват тролеите и конкуренцията от автобуси.

Отношение към темата взеха няколко общински съветници. Атанас Атанасов от "Атака", който също е член на временната комисия по транспорт, декларира, че ще гласува "против" продажбата и попита Божанка Вуцова защо не е направена за една година актуална оценка от вещо лице на контактната мрежа. Той категорично не приема за реални сумите, посочени от оценителя и посочи, че в такъв случай се правят две или три независими оценки. Атанасов каза, че общината може да калкулира приходи, ако използва за отдаване под наем за рекламни цели 1480-те стълба на тролейбусната мрежа. Изчислил е, че това би донесло 2650 лева месечно.

Мая Димитрова от БСП също изяви позиция срещу продажбата и гласува "против". Тя каза, че е заявила мнението си и в комисията и е поискала лиценза на оценителя, който не е бил представен.

Гинка Василева от БСП настоя да се вземе решение по казуса сега, защото е изгубено твърде много време, но поиска да научи каква е визията за развитие на градския транспорт в Добрич занапред и защо се вливат активи и пасиви в новоучреденото дружество "Градски транспорт", което трябва да е "чисто", за да се кандидатства по новите европейски програми. Тя смята, че другото общинско дружество - "Автобусен транспорт" не е конкурентно и готово да поеме голям пътнокопоток.

На сесията бе дадено време за изказване на граждани с един записал се за участие. Веселин Влаев поиска писмени отговори от общината какво ще се прави със самите тролейбусни коли занапред; къде ще отидат средствата от продажбата на проводниците; както и дали община Добрич е заявила пред МРРБ желание да развива екологично чист градски транспорт.

Чуйте в аудиофайла какво казаха Божанка Вуцова и кметът Детелина Николова.