Райчинов: Следващото НС да е готово за нова актуализация на бюджета на НЗОК
Райчинов: Следващото НС да е готово за нова актуализация на бюджета на НЗОК / снимка: БГНЕС
Райчинов: Следващото НС да е готово за нова актуализация на бюджета на НЗОК
74133
Райчинов: Следващото НС да е готово за нова актуализация на бюджета на НЗОК
  • Райчинов: Следващото НС да е готово за нова актуализация на бюджета на НЗОК

Макар и политическите консултации при президента, които целяха постигане на съгласие за актуализация на бюджета, да се водиха основно около парите за „достойните строители" и за лекарите, техните сметки се оказаха по-различни от тези на политиците. Пред Дарик председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира, че на лекарите ще им трябват още 100 млн. лв. до края на годината, а не 300 млн. лева.

Иван Бойков от строителната камара обясни от своя страна, че въпросният 1 млрд. лева, който спешно трябва да бъде платен на бранша, всъщност се отнася за есента и е само по една от оперативните програми.

След като политическите лидери се разбраха все пак да гласуват актуализацията на бюджета на Здравната каса с 225 млн. лева, пред Дарик д-р Цветан Райчинов обясни всъщност за колко пари и в какви времеви интервали става дума. В отговор на репликата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов доктор Райчинов публично да обяви, че парите на НЗОК ще бъдат недостатъчни и че през октомври съсловието ще поиска още 300 милиона лева, шефът на съсловната организация отговори, че 300 млн. лв. чак няма да са, но по сметките на съюза може би ще бъдат към 100 млн.

"През октомври следващият парламент и следващото правителство трябва да имат готовност за нова актуализация и това мисля, че няма как да бъде избегнато", каза Райчинов. Според него предложената понастоящем корекция на парите за здраве трябва да бъде одобрена от парламента, за да може по време на служебното правителство да "няма трусове". Но освен това по думите му още 300 млн. трябват за догодина, за да не се стига пак до актуализации.

Проблемът в строителния бранш е възникнал още през май, но тогава е изглеждал преодолим, заяви за Дарик Иван Бойков от строителната камара. И все пак - въпросният 1 млрд. лева, за който толкова се изговори, е всъщност част от проблема. По ОП "Околна среда" дължимите суми за извършени дейности, които не са платени, са около 600 млн. към момента. Към октомври Бойков очаква да станат някъде към 1 млрд. лева, тъй като плащането по програмите не е възстановено. Има спиране на плащанията и по ОП "Транспорт" по магистралите, има спиране на плащанията и по "Регионално развитие", а по програмата за селските райони дължими са към 740 млн., като те не са само за строителство, за което са около 40-50 на сто от тези пари, каза представителят на строителната камара. "Така че ще се събират много пари, ще стигнат някъде към 3 млрд., ако не се възстановят плащанията текущо", каза той.

Бойков призна, че това не е първият път, когато строителният бранш се сблъсква с неплащане на обществени поръчки, финансирани по оперативните програми. Огромен проблем е имало и при правителството на ГЕРБ, когато Симеон Дянков обеща да се плащат парите минус определен процент.