Наводнения, прекъснати пътища и срутени мостове след пороите
Наводнения, прекъснати пътища и срутени мостове след пороите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Наводнения, прекъснати пътища и срутени мостове след пороите
74118
Наводнения, прекъснати пътища и срутени мостове след пороите
  • Наводнения, прекъснати пътища и срутени мостове след пороите

Във Враца вече има една жертва на силната буря от вчера. 25-годишен пастир е бил убит от мълния, потвърди за Нова телевизия кметът на Враца.

Повече от 12 часа продължиха валежите във Враца и региона. Не отговаря на истината информацията за загинал 80-годишен мъж в с. Мраморен, съобщават от общината. През цялата нощ продължиха отводнителните операции в залетите от дъждовете места в региона. Общинският щаб по бедствията също не е прекратявал работата си.

Бедствено положение беше обявено в седем от селата на община „Родопи", съобщи за Дарик кметът Пламен Спасов. Вчера проливният дъжд наводни улици и срути мостове в Родопската яка над Пловдив. Засегнати са селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово, които са без пътна връзка. На този етап няма данни за пострадали хора.

"Не може да мине нито линейка, нито пожарна", каза Спасов. По думите му, най тежко е положението в Храбрино, където се е срутила 8-метрова подпорна стена на реката и няма питейна вода.

Срути се и мостът над река Първенецка. Единствената връзка между селата е малък римски мост, по който може да мине само с малка лека кола. Нивото на река Първенецка вече се възвръща към нормалното, а екипи на ВиК вече работят по пускането на питейна вода в селото.

Срутеният мост над реката е големият проблем, категоричен е кметът. Единствената връзка с Първенец в момента е по обходния път Брестовица- Златитрап. По думите на Стаменов, кметът на община „Родопи" Пламен Спасов е обещал да разговаря с областния управител Венцислав Каймаканов за съдействие.

От общината предупреждават туристите да не предприемат пътувания в региона през почивните дни.

Заради интензивните валежи в София през изминалата нощ екипите за аварийно-спасителна дейност на Столичната община, пожарната, Столичния инспекторат, Софийска вода и доброволното формирование са реагирали на над 150 сигнала за паднали клони и завирени участъци.

Осигурено е постоянно наблюдение на водните обекти, реки и язовири.

В район „Нови Искър" е извършено отводняване на улица, а в квартал Орландовци са били отводнени дворове на къщи.

В Областната администрация на Софийска област снощи също е свикан щабът за работа при бедствия.

Заради проливните валежи е бил залят пътят София - Своге, в участъците край Реброво и Владо Тричков. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е била ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района.

Най-голямо количество валежи за вчерашния ден са измерени във Враца - 50 литра на квадратен метър. В София са измерени 32 литра м/кв., Монтана - 45, Пловдив - 29, Лом - 25 литра на квадратен метър.