Вигенин: Ще подкрепя номинацията за еврокомисар, която и да е тя
Вигенин: Ще подкрепя номинацията за еврокомисар, която и да е тя / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вигенин: Ще подкрепя номинацията за еврокомисар, която и да е тя
74108
Вигенин: Ще подкрепя номинацията за еврокомисар, която и да е тя
  • Вигенин: Ще подкрепя номинацията за еврокомисар, която и да е тя

Министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин обяви, че ще подкрепи номинацията за български еврокомисар, независимо коя ще бъде кандидатурата. Две седмици след като Вигенин заяви, че Кристалина Георгиева е загубила шансове за поста на външен министър на Европейския съюз, днес той обясни, че ако Георгиева има амбиция да се бори за поста, трябва да започне да коментира външнополитически въпроси.

Министърът в оставка посочи още, че страната ни няма да има толкова големи преки ползи, ако спечели този пост. Във връзка с обявяването на конкретните санкции на Европейския съюз спрямо Русия днес, Вигенин увери, че те няма да се отразят пряко върху България.

Какви са шансовете на Кристалина Георгиева да се пребори за поста на външен министър на Европейския съюз - според Кристиян Вигенин това зависи от договорката между отделните партии в европарламента кой ще определи човек за поста.

„Ако все пак тя отиде в Европейската народна партия в рамките на договарянето, което предстои, естествено нейните шансове тогава се увеличават. Дали ЕНП ще се спре на Кристалина Георгиева за този пост - аз не бих искал да коментирам и не бих искал да коментирам познанията и качествата на Кристалина Георгиева в сферата на външната политика", добави той.

Според Вигенин трябва да бъдат направени консултации какви са очакванията от българския еврокомисар и какво ще отстоява България чрез него. Колкото до санкциите на Европейския съюз спрямо Русия, които страната ни ще подкрепи, те няма да засегнат вече действащи договори, нито да ощетят България. Вигенин посочи някои от тях:

„Ограничаване достъпа до капиталовите пазари в ЕС за руски държавни финансови институции, ще се наложи ембарго за търговията с оръжие и ще има забрана за износ на стоки с двойна употреба за военни цели. Накрая ще бъде ограничен и руският достъп до нови технологии, преди всичко в областта на петролния сектор".

България продължава да държи на политическо решение на кризата в Украйна, обобщи министърът в оставка.